Kino a diskuze s hostem:

Chybění

Místo konání:
  1. PLATO Bauhaus, Janáčkova 22

Dokumentární
Česko / Slovensko, 2023, 82 min

Vstupné:
Fandíš 1 Kč
Podporuješ 30 Kč
Srdíčko 100 Kč

 

Biografická sonda do života a díla československého konceptuálního umělce Jána Mančušky, který se prosadil i ve světovém kontextu. Za účasti režiséra Štěpána Pecha.

Ján Mančuška žil v Čechách od roku 1978. V letech 1991–1998 studoval na Akademii výtvarných umění v Praze. V letech 1996–2002 spolu s Josefem Bolfem, Tomášem Vaňkem a Janem Šerých působili jako umělecké seskupení BJ (Bezhlavý Jezdec). V roce 2004 se Mančuška stal laureátem renomované Ceny Jindřicha Chalupeckého pro mladé umělce do 35 let. Patřil k nejčastěji vystavujícím českým umělcům v zahraničí. Během studijního pobytu v USA mu byla nabídnuta samostatná výstava v prestižní newyorské Andrew Kreps Gallery, která jej spolu s berlínskou galerií Meyer Rigger následně zastupovala. Jeho instalace Konference byla zařazena do sbírek Muzea moderního umění v New Yorku. V roce 2005 ve spolupráci s umělci Stanem Filkem a Borisem Ondreičkou a kurátorem Markem Pokorným vytvořili expozici Československého pavilonu na Bienále v Benátkách. V roce 2010 měla v Královském dánském divadle premiéru jeho divadelní inscenace Hra pozpátku. Českému publiku ji Mančuška představil v pražském Divadle Archa. Zemřel ve věku třiceti devíti let v důsledku mnohaleté poruchy krvetvorby.

Pozpátku vyprávěný příběh Mančuškova života jej exponuje v mnoha polohách ukazující jak uměleckou brilanci, tak filosofický rozměr jeho práce, ale také lidskou vřelost, humor i noblesu.

Snímek byl oceněn na MFDF Jihlava v sekci Opus Bonum jako nejlepší debut.
(Česká televize)

Režie a scénář: Štěpán Pech
Kamera: Stanislav Adam

Debatu po projekci povede Jaroslav Michna – výtvarný publicista, kritik, kurátor a pedagog. Publikuje v kulturních a uměleckých oborových médiích jako je A2, Flash Art, Ostravan.cz, Protimluv, Artalk… Od roku 2018 pracuje jako kurátor GVUO. Externě působí jako pedagog a člen komisí na Fakultě umění Ostravské univerzity. Zabývá se současným uměním se zaměřením na regionální ostravskou scénu.