Koncert:

SIKSA (PL), Säkkikangas + VJ JV (CZ)

Místo konání:
  1. PLATO Bauhaus, Janáčkova 22
Pořádá:
Martin Režný ve spolupráci s PLATO

100–50–200 Kč

 

SIKSA je polský fenomén proslulý v celé Evropě. Koncert? Monodrama? Ryzí punková performance. Support: ostravské audio-vizuální duo Säkkikangas + VJ JV.

SIKSA

V dubnu 2017 byl koncert dua SIKSA vůbec první akcí v prostoru Bauhausu. Téměř přesně po sedmi letech můžeme přemýšlet o tom, co se v nás a ve světě kolem nás ať už v osobní nebo společenské rovině změnilo.

Mladá holka (kdo je siksa? Překlad do češtiny napovídá: pohrdavě – puberťačka), která se nebojí nikoho a ničeho. Superhrdinka, která provokuje většinovou společnost, ale taky konzervativní část punkové subkultury. Každý koncert, každá performance je jiná. V interakci s publikem ožívají ožehavá témata svobody ženské osobnosti v puritánské společnosti. Máš tajemství, za které se stydíš? Siksa už o něm ví. Siksa je jako jízda na horské dráze, výkřik poezie, excentrická událost, absolutní punková performance, díky které si připomínáš proč si jako dítě chtěl být dospělý a proč jako dospělý chceš být znovu děckem.

https://siksa.bandcamp.com
https://vimeo.com/xsiksax

Säkkikangas + VJ JV

Martin Režný hraje na elektroniku a moduláry sólově nebo v improvizujích sestavách (Säkkikangas, Sklo, WOHRRE, Furuburasuto, OUTbetweIN) v škále od zahlcujícího hluku až po téměř nezachytitelné zvuky (Koncert pro zvěř na ČRo Vltava). Kazety, vinyly (ale i split disketu) vydává u Korobushka records. Jako Säkkikangas svá vystoupení nejčastěji spojuje s projekcí, ve které Jiří Volejník (VJ JV) pracuje s analogovou manipulací živě vytvářené optické zpětné vazby.