Debata:

Kam se Ostrava posunula 30 let po konci těžby

Místo konání:
  1. PLATO Bauhaus, Janáčkova 22
Pořádá:
Okraj.cz

Registrace online

Vstup volný

 

Před 30 lety skončila těžba uhlí v Ostravě. Kam se třetí největší české město posunulo od doby, kdy bylo z místních dolů vytěženo poslední uhlí? Jaký vliv měl konec těžby na životy místních a na lokální ekonomiku?

Diskutovat budou Ondřej Slach (sociální geograf z Ostravské univerzity), Vojtěch Spáčil (děkan Ekonomické fakulty VŠB–TU Ostrava) a Tomáš Hisem (programátor a bývalý horník).

Moderuje novinářka Simona Janíková z publicistické redakce Okraj.cz, který je pořadatelem akce.

Tomáš Hisem – ústřední hrdina dokumentu Jindřicha Andrše Nová šichta, který ukazuje, jak se po 24 letech práce v dolech dokázal rekvalifikovat na programátora.

Mgr. Ondřej Slach, Ph.D. – sociální geograf, který působí jako prorektor pro strategii a rozvoj na Ostravská univerzita, zaměřuje se na oblasti: geografie města a regionální rozvoj. Ve svých výzkumech se zabývá kulturním, kreativním průmyslem, regionální a městskou správou (plánováním) a restrukturalizací starých průmyslových měst a regionů.

doc. Ing. Vojtěch Spáčil, CSc. – děkan Ekonomické fakulty VŠB –TU Ostrava. V rámci svých publikací se věnuje nejen ekonomickým a marketingovým aspektům, ale zkoumá také zákaznické chování nebo téma vytváření hodnoty v podnikání v postkomunistickém kontextu.