Procházka a komentovaná prohlídka:

Prales, zahrada, zeď

Místo konání:
  1. PLATO, Porážková 26

Doporučujeme rezervaci na info@plato-ostrava.cz

Vstupné:
Fandíš 1 Kč
Podporuješ 30 Kč
Srdíčko 100 Kč

 

Procházka a komentovaná prohlídka výstavy Prales, zahrada, zeď Lecha Wilczeka a malby Jana Hoška v sále Klíčová dírka. Provází spolukurátor výstavy a terénní biolog Jan Albert Šturma.

Druhá výstava v prostoru Klíčové dírky je věnována pralesní zahradě Lecha Wilczeka a současné zdi vybudované v nepřiměřené reakci na zneužívání migrace pro politický boj a rozdělující nejen lidi a rodiny pohraničního území, ale celý organismus lesa na dvě části. Archiv fotografií a negativů Lecha Wilczeka obsahuje mnoho záběrů lesních biotopů a zahrady, kterou vybudoval v Bělověžském pralese v místě Dziedzinka, kde asi 30 let žil, pracoval a chránil prales s významnou bioložkou a etoložkou Simonou Kossak.

Současný terénní biolog a krajinný ekolog Jan Albert Šturma připravil pro výstavu část s názvem Zeď. Jedná o nástěnné dílo scenáristy, ilustrátora, dokumentaristy a režiséra Jana Hoška realizovanou na základě Šturmova textu a výzkumu, který se zaměří na problematiku migrace druhů v rozděleném pralesním ekosystému. Text, který je výsledkem jeho rezidenčního pobytu v PLATO, je také součástí prezentace v tištěné formě.

Druhou část výstavy nazvanou Zahrada kurátorsky připravila Edith Jeřábková.

Program souvisí s projektem rezidencí, který byl podpořen těmito institucemi: Evropská unie (Next Generation EU), Národní plán obnovy, Ministerstvo kultury ČR.

 
Foto: Lech Wilczek