Výstavy

Future Is Female

Místo konání:
  1. PLATO Bauhaus, Janáčkova 22

Umělci: Zuzana Šrámková a Jakub Adamec

 

Vizuální zpráva na budově PLATO u příležitosti Mezinárodního dne žen.

8. březen je Mezinárodním dnem žen. Je rok 2021. A ženy jsou stále znevýhodněny a diskriminovány. Stále žijeme v patriarchální společnosti a v hierarchických strukturách, ve kterých ženy čelí nerovnostem. Přitom rovnost žen je jedním z nejspolehlivějších řešení globálních problémů, jako je třeba vymanění lidí a národů z chudoby.

Pandemie stále trvá a během ní se obzvlášť ukazuje nepostradatelnost pečujících profesí. Zviditelnila se situace žen, jež je z velké části zastávají, i to, jak jsou tyto profese nejen symbolicky podhodnocené: právě proto, jak úzce jsou spojovány s ženskou prací.

Pečujme a spolupracujme.

Na naší současné umělecké scéně se často diskutuje o feministických institucích a o tom, které z institucí jsou (a jak moc) feministické a progresivní. Řada z nich se k síti feministických institucí připojuje a za takovou instituci se označují. Lepší, než to o sobě jen tvrdit, je takovou institucí prostě být. To je podle nás budoucnost.

Future Is Female

Volné pokračování projektu Písek ve stroji – Piekło kobiet, který byl výrazem naší institucionální i osobní solidarity a podpory polských protestů proti rozhodnutí ústavního soudu, s nímž v zemi v podstatě skončila možnost podstoupit legální interrupci. Stejně tak podporoval i ženy na Slovensku, kde rovněž existují snahy zpřísnit přístup k interrupcím.

Intervenci PLATO ve veřejném prostoru iniciovali Zuzana Šrámková a Jakub Adamec.

PLATO
březen 2021

Zuzana Šrámková – produkční v PLATO, fotografka. Organizuje nezávislé koncerty a festival Chee chaak. Je absolventkou Ateliéru fotografie na Fakultě umění OU. Žije v Ostravě.

Jakub Adamec – dramaturg a kurátor PLATO, člen audiovizuální skupiny I Love 69 Popgejů. Působil v Českém centru ve Varšavě, v Galerii města Třince nebo v ostravské galerii Strážná Věž. Je absolventem Ateliéru intermédií Institutu pro umělecká studia OU. Žije v Ostravě.

 
Foto: Zuzana Šrámková, PLATO

Děkujeme Moravskoslezskému kraji za podporu.