Výstava na budově PLATO: Písek ve stroji – Piekło kobiet

 

V reakci na potlačování práv žen rozhodovat o svém těle v Polsku a snahu tato práva omezit na Slovensku jsme oslovili sedm umělců a uměleckých dvojic, aby svůj postoj vyjádřili vizuálním komentářem umístěném ve veřejném prostoru na budově sídla PLATO. Název nové výstavy Písek ve stroji – Piekło kobiet využívá jedno z hesel současných protestů v Polsku.

Dvojicí, jejichž dílo jsme 9/11 zveřejnili jako první, jsou Ladislava Gažiová a Alexey Klyuykov (CZ). Ti společně vytvořili komiks na ploše šesti prosklených ploch. Kromě zmíněné dvojice můžete na výkladcích z ulice Janáčkovy a ze strany parkoviště vidět díla Jana Możdżyńského (PL), Agnieszky Brzeżańské (PL), Anny Daučíkové (SK), Kateřiny Olivové & Aloise Stratila (CZ) a Dominiky Olszowy & Tomasze Mróze (PL). Poslední příspěvek dvojice Eva Koťátková & Dominik Lang (CZ) nainstalujeme nejpozději do konce listopadu.

Jediným požadavkem ze strany kurátorů na oslovené umělkyně a umělce bylo, aby tvůrci do svých prací zakomponovali symbol blesku, který se stal jedním ze sdílených poznávacích znamení aktuálních protestů v Polsku.

Exteriérová výstava potrvá do 3/1/2021.

Jste srdečně zváni!

Podporujeme polské a slovenské ženy.

#pieklokobiet #prawakobiet #peklozien #pravazien #peklozen #pravazen

 

13

Dílo dvojice Kateřiny Olivové a Aloise Stratila, foto: Magdaléna Dušková, PLATO
Díla Anny Daučíkové (vlevo) a Jana Możdżyńského (vpravo), foto: Magdaléna Dušková, PLATO
Díla dvojice Ladislavy Gažiové a Alexeye Kluyukova (vpravo) a Jana Możdżyńského (vlevo), foto: Magdaléna Dušková, PLATO