O předsudcích a vymezování ostravské scény

 

Jaká jsou specifika ostravské umělecké, sociální a aktivistické scény a jak vzájemně spolupracují? Čelí nějakým klišé představám od svého okolí? Na tyto otázky bude u nás ve čtvrtek 23/9 od 17 do 24 hodin hledat odpovědi čtrnáct osobností místní scény. Diskuze proběhne ve čtyřech blocích pod názvem Dlouhý večer s Octopus Press.

Specifika ostravských scén a jejich srovnání se situací v Praze či ve světě pomohou nahlédnout i přizvané mimoostravské osobnosti jako umělkyně Tereza Silon, redaktor Pavel Šplíchal nebo kurátorka Hana Janečková. Roli moderátora přijal terapeut, sociální pracovník a aktivista Jakub Černý.

V diskuzních panelech se potká například intermediální umělkyně Barbora Šimková s pracovnicí sociálně-právní ochrany dětí a aktivistkou Editou Stejskalovou nebo zakladatelka hudebního festivalu Cheechaak Zuzana Šrámková s předsedkyní spolku provozující nízkoprahové zařízení pro děti a mládež a antropoložkou Blankou Kissovou.

Program 23/9 začne v PLATO v 17 hodin a skončí o půlnoci. První z bloků se zaměří na sociální a lidskoprávní sféru, druhý se dotkne hudby a třetí umělecké praxe, která hranice svého oboru přesahuje. Na závěr se hosté potkají ve velkém nočním panelu a diskuzi s veřejností.

PLATO celovečerní akci nahraje a části diskuze následně zveřejní na své online publikační platformě Octopus Press (www.octopus-press.cz). V tomto nakladatelství vycházejí nové texty, vizuální příspěvky a záznamy přednášek nebo debat, které rozšiřují aktuální celoroční výstavní cyklus galerie.

 
Foto: Martin Polák, PLATO