Dernisáž výstavy Cena Jindřicha Chalupeckého 2023 proběhne už za měsíc

 

Pouze do soboty 24. února můžete navštívit výstavu laureátek a laureáta Ceny Jindřicha Chalupeckého (CJCH) 2023. K dernisáži výstavy připravujeme komentovanou prohlídku s kurátorským týmem a závěrečný blok doprovodného programu zaměřený na klimatickou krizi. Povede jej Michal Feller z hnutí DUHA Ostrava.

Výstava Cena Jindřicha Chalupeckého 2023 je k vidění v PLATO Bauhaus od 2. listopadu loňského roku a prezentuje díla Kryštofa Brůhy, Lenky Glisníkové, Petry Jandy, Gabriely Těthalové a kolektivu StonyTellers. Její součástí je také instalace s názvem Stanice propagandy od zahraničního hosta Jonase Staala, etablovaného nizozemského umělce, který se dlouhodobě zabývá vztahem mezi uměním, propagandou a demokracií.

Ohlasy vzbudila výstava na stránkách časopisů FlashArt, Art&Antiques nebo v Artalku. Krátké online rozhovory s vystavujícími pak najdete v Artiklu. Posluchačům Čro Vltava zase přiblížily aktuální ročník CJCH kurátorka Tereza Jindrová a členka poroty Hana Janečková.

V Ostravě se prezentace laureátů a laureátek nejvýznamnějšího tuzemského ocenění pro umělce a umělkyně do 35 let koná podruhé, poprvé tomu bylo v roce 2020. Další ročník bude Ostrava hostit – po Brně a Praze – opět v roce 2026.

 
instalace Lenky Glisníkové (detail), Cena Jindřicha Chalupeckého 2023 (c) Jan Kolský