FOTOREPORT: V sobotu proběhlo Veřejné redakční setkání II

 

Druhá ze tří celodenních akcí k výstavě „Uprchlá, našel skrýš, stále uniká“ proběhla v sobotu 27/1. Na programu byl workshop pro rodiny s dětmi, tvůrčí příprava na tzv. mezidruhovou demonstraci, tedy happening za lepší životy lidí a zvířat ve městě, průvod centrem Ostravy a večerní projekce v kině.

Zatímco děti se v dopoledních hodinách věnovaly ‚krásným nekrásným‘ mláďatům a výtvarnému tvoření s lektorkou Janou Adamec Tkáčovou, dospělí připravovali pod vedením umělce Davida Přílučíka a barbera, tanečníka a tatéra Fukiho transparenty, kostýmy a masky k odpolední mezidruhové demonstraci.

Krátce po druhé hodině se pak před budovou galerie PLATO shromáždila skupina dvou desítek lidí, tří psů a jednoho holuba v nadživotní velikosti, aby se vydala přes Masarykovo náměstí k Nové radnici, kde průvod po přečtení a předání otevřeného dopisu zástupcům města skončil.

Umělci, kteří happening organizovali, si vybrali za modelový příklad vztah lidí a holubů. Upozornili na šetrné alternativy k redukci jejich počtů ve městech, ukázali příklady dobré praxe v jiných zemích (například výstavba městských holubníků) a přinesli odlišný pohled na zdánlivě jasné statistiky o přemnožení holubů či o rizicích, kterými by pro obyvatele měst mohli být. Ostatní účastníci přípravného workshopu a happeningu pak mohli přijít s dalšími náměty, které by chtěli do veřejného prostoru touto formou vnést.

Třetí a poslední Veřejné redakční setkání proběhne 1/3 a bude symbolickým vyvrcholením výstavy „Uprchlá, našel skrýš, stále uniká“. Ta je k vidění v galerii PLATO už jen do 10/3.

Foto: Jan Antoš, PLATO

Program podpořila Evropská unie (Next Generation EU), Národní plán obnovy a Ministerstvo kultury ČR.

 

19