Divadelní představení:

Epos o Gilgamešovi / Nesmrtelnost

Místo konání:
  1. PLATO, Porážková 26

Premiéra 10.8.
Derniéra 29.8.

Vstupné dobrovolné

 

Letní inscenace ostravského divadla Stará aréna v PLATO.

Od roku 2014 Stará aréna pravidelně pořádá letní site specific představení hraná v exteriéru města. Pro novou inscenaci o lidské pomíjivosti si tentokrát vybrala prostory bývalého hobbymarketu. Impulzem pro autory se stala instalace Garden of the Future z cyklu Dočasné struktury.

Hrají:
Vít Hofmann, Jan Lefner, Anna Polcrová, Robin Ferro, Lenka Sedláčková, Miroslava Georgievová, Sára Erlebachová, Bára Vidomská, Valerie Skalická, Jakub Georgiev, Ondřej Vyhlídal, Michal Sikora, Beáta Hrnčiříková

Hudba:
Martin Režný
Lucie Páchová

Kostýmy a scéna:
Iva Bartošová

Úprava textu:
Pavel Gejguš a Antonín Dvořák

Dramaturgie:
Antonín Dvořák

Režie:
Pavel Gejguš

„Epos o Gilgamešovi, nejstarší příběh zapsaný lidmi, fascinuje a oslovuje moderního člověka i více než 4000 let od svého vzniku. Nelehká cesta pyšného vládce mocného mezopotámského města Uruku za sebepoznáním a smířením se s nevyhnutelným osudem pokládá otázky, které budou aktuální tak dlouho, dokud bude existovat lidská civilizace. Naše ztvárnění šité na míru velkorysému prostoru galerie PLATO (bývalého hobbymarketu Bauhaus) vtáhne diváky všech generací do příběhu o osudovém přátelství, nesmyslném násilí a jeho důsledcích i o uvědomění si vlastní konečnosti. Moderní pojetí v atraktivním prostředí, energie hereckého souboru v čele s Vítem Hofmannem v roli Gilgameše a slova přicházející k nám přes propast mnoha tisíciletí slibují zážitek, na který se nezapomíná.

Pyšný Gilgameš se setká s Enkiduem, kterého bohové stvořili jako divokého člověka na pomezí říše lidí a říše zvířat, a najde v něm nerozlučného druha a osudového přítele. Zažijí spolu dobrodružnou výpravu a utkají se s Chuvavou, strážcem cedrového lesa. Po náhlé a nečekané Enkiduově smrti se Gilgameš vyděsí vlastní pomíjivosti. Dostane strach, že i jeho silné a dokonalé tělo se promění v mrtvolu, pouhou hlínu a prach, a vzdá se moci i bohatství. Tím začíná jeho velká cesta k nalezení nesmrtelnosti".

Pavel Gejguš

Pořádá Stará aréna ve spolupráci s PLATO.