Přednáška:

Michal Novotný: Umělci. Samí šarlatáni. Vychvalují vlastní nezávislost.

Místo konání:
  1. PLATO, Porážková 26

Doporučené vstupné 30 Kč

Večer se vztahuje k výstavní části Dočasné struktury (displej).

 

Přednáška na téma autonomie uměleckého díla a o představě umění pro umění nezávislého na politických, ekonomických i společenských vlivech.

Přednáška se dále dotazuje po platnosti této teze a zdali vůbec někdy byla naplněna, tak jako na to, jakým způsobem mohla ovlivnit představu vnímání výtvarného umění. V souvislostech ukáže současný návrat citově romantických tendencí s důrazem na expresi, komunikaci na jiných než myšlenkově rozumových úrovních.

Michal Novotný, (1985, Praha) studoval dějiny umění na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy a filosofii a antropologii na Fakultě humanitních studií Univerzity Karlovy. Pracoval jako redaktor v MF DNES a nezávislý kurátor a kritik. Od roku 2011 vede Centrum pro současné umění FUTURA a od roku 2016 společně s Jiřím Černickým ateliér malby na Vysoké škole umělecko průmyslové. V roce 2018 připravoval kurátorské projekty pro Centrum současného umění Passerelle v Brestu ve Francii, společně s Jiřím Kovandou site specific projekt pro Black Cube Art Museum v Denveru, USA a s Annou Daučíkovou výstavu ve State of Concept v Athénách. Dvouletý kurátorský projek Orient, meditace o východoevropské identitě se 43 umělci reprízoval po Kim? v Rize, v BOZAR v Bruselu a Bunkier Sztuki v Krakově (2018). V listopadu 2018 otevírá skupinovou výstavu v Art in General v New Yorku. Účastnil se rezidenčních pobytů v Delfina Foundation v Londýně (2016), Contemporary Arts Center, v New Orleans (2014); MMSU v Rijece (2014); Design Cloud v Chicagu (2014); ve Villa Arson v Nice (2013) a Independent Curators International v New Yorku (2011). Krátkodové výzkumné pobyty: Nemoskva, Rusko (2018), Danish Arts Foundation, Copenhagen (2017), Apertura, Madrid (2016), Stroom Den Haag, Haag (2015). Jeho texty byly publikovány ve Flash Art International a Mousse Magazine. Od roku 2017 úzce spolupracuje s PLATO.