Workshop:

Hunger Is / Isn’t an Object

  • zrušeno
Místo konání:
  1. PLATO, Porážková 26

Rezervace na info@plato-ostrava.cz nutná

Vstupné 60 Kč

Určeno pro dospělé a dospívající.

Workshop vede: Karolina Brzuzan

Workshop se koná jako program k Dočasným strukturám 1 (bistro).

 

Ze zdravotních důvodů Karoliny Brzuzan workshop rušíme. Jednáme o přesunutí na jiný termín. Děkujeme za pochopení.

S polskou umělkyní Karolinou Brzuzan zrekonstruujeme několik pokrmů z její „Kuchařky hladu“, a přiblížíme se tak každodenní zkušenosti milionů lidí.

Na workshopu uvaříme pokrmy podle receptů, které autorka posbírala na místech světových válečných konfliktů a politicko-ekonomických krizí, dovíme se, jaká politická rozhodnutí vedla k podmínkám jejich vzniku a budeme mít příležitost přiblížit se tomu, co bylo, a stále je, každodenní zkušeností milionů lidí.

Głodowa Książka Kucharska (Kuchařka hladu) Karoliny Brzuzan je sbírkou chutí, které doprovázejí lidi v obdobích selhání vlád. Brzuzan sbírá recepty vytvořené a používané v situacích extrémního nedostatku potravin již několik let. Prostřednictvím této praxe poukazuje na veškeré momenty, kdy ekonomicko-politické procesy vytvářejí bídu velkých sociálních skupin nebo dokonce národů. Jako sochařka se zajímá nejen o politické pozadí chutí, které shromáždila, ale také o jejich materiálovou specifičnost. Zkoumá, jak smyslové zkušenosti mohou rozšířit naše povědomí o sociálních systémech a zneužívání moci.

Dílo Karoliny Brzuzan se soustředí na politické problémy existence současného člověka. V její tvorbě je silně přítomná sociální citlivost, i přes to, že se nezabývá typickým angažovaným uměním. Inspiruje se obecnými problémy člověka, ovšem za pomoci uměleckého jazyka je umísťuje ve sféře uměleckých řešení. Výběr výstav: Kochi-Muziris Biennale (2017), Szalona galeria, MoMA ve Varšavě (2016), Le livre de cuisine des affames, Teatr La Phenix, Valenciennes (2016); NOMA, CCW Zamek Ujazdowski, Varšava; Cookbook głodny, Alternativa – Vernucularity, Instytut Sztuki Wyspa, Gdaňsk; Le Livre de cuisines des affames, festival Chantiers d'Europe, Teatr de la Ville, Paříž (všechny v roce 2015). Byla rezidentkou v Gasworks Gallery v Londýně (2016), v La Chambre d'eau v Le Favril (2016), v Cite International des Arts v Paříži (2015), v Centru pro současné umění Futura v Praze (2011). V roce 2010 se stala laureátkou hlavní ceny 7. edice Samsung Art Master.