Seznamka:

Pro mineralogy / hosté Oldřich Hamera a David Koloušek

Místo konání:
  1. PLATO, Porážková 26

Seznamka rozšiřuje Dočasnou strukturu 1 (bistro) a Geolokalitu PLATO

Doporučené vstupné 30 Kč

 

Nový pravidelný formát určený tentokrát příznivcům, sběratelům, obdivovatelům a milovníkům minerálů a přírody. Seznamku otevře umělec a amatérský mineralog Oldřich Hamera a chemik a mineralog David Koloušek (VŠCHT).

Oldřich Hamera představí inspiraci minerály ve své umělecké tvorbě. Představí rovněž svou sbírku, která vzniká od roku 1957 a ani po průběhu více jak šedesáti let není ucelená. To proto, že za vlastními exponáty minerálů, hornin a paleontologickými vzorky je možno odhalovat i neobyčejné životy lidí, kteří tuto sbírku obohatili a neustále obohacují. Přeneseně je možno prohlásit, že Oldřich Hamera sbírá společně s přírodninami i osudy svých přátel, dárců. Každý exponát může tak vyprávět svůj duální příběh o svém vzniku a cestě do kolekce. Nerosty to neumí a tak vše bude na jejich majiteli.

Smyslem nového programu Seznamka je pravidelné setkávání, sdílení zkušeností, poznatků nebo dávání návodů. Jde nám o vytvoření prostoru pro diskuze týkající se geneze minerálů, jejich výskytu a opracování (broušení, leštění, řezání) nebo debaty týkající se mineralogických potřeb a nářadí. Mělo by jít o příležitost pochlubit se svými nálezy či přírůstky do sbírek, vyměnit a určit minerály a fosilie nebo naplánovat společné mineralogické výpravy a exkurze. Setkání mineralogů se budou konat v PLATO Café.