Diskuze:

Co dělat s počtem lajků, když přichází konec světa

Místo konání:
  1. PLATO, Porážková 26

Diskuze navazuje na výstavu Milenina píseň (do 13/6).

Doporučené vstupné 30 Kč

 

Jak se zobrazuje „nový“ stereotyp? Hosté: Hana Janečková, Marie Lukáčová a Petr Bittner. Moderuje Anna Remešová.

Diskuse nad pohyblivým obrazem, jeho sociálním potenciálem a možnostmi emancipace. Jaké je „nové“ zobrazování stereotypů? A skrze které vizuální metody vyjádřit útlak a nerovnost tak, aby se video cirkulující na internetu nestalo pokořujícím a dokázalo nastartovat nestigmatizující debatu?

Hosté:
Hana Janečková, teoretička, kurátorka a umělkyně
Marie Lukáčová, umělkyně
Petr Bittner, filozof a publicista

Moderuje Anna Remešová, šéfredaktorka Artalk.cz.

Hana Janečková je teoretička, kurátorka a umělkyně a působí jako pedagožka současného umění a pohyblivého obrazu v Centru audiovizuálních studií na FAMU. Ve svém výzkumu se zabývá subjektivitou, technologiemi a genderem v umění po roce 1960. V roce 2011 absolvovala vizuální umění na Chelsea College of Art and Design, historii a filozofii na King’s College London. Působí také na University of the Arts London. Byla spoluzakladatelkou a vedla Artyčok.tv London (2010–2015). V současnosti je redaktorkou FlashArt CZ/SK.

Marie Lukáčová vystudovala bakalářský program na FaVU (ateliér malby 1 V. Artomonova) a magisterský program v ateliéru Supermédií na pražské UMPRUM. Ve své umělecké praxi se věnuje především obrazové skladbě, kompozici a narativu v pohyblivém obraze. Je jednou ze zakladatelek feministického uskupení Čtvrtá vlna.

Petr Bittner je brněnský filozof a publicista, komentátor Deníku Referendum. V minulosti vedl několik neúspěšných politických kampaní, ve svých textech komentuje českou veřejnou debatu a často se věnuje tématům spojeným s feminismem. Nikdy nevyhrál žádnou novinářskou cenu.

Anna Remešová vystudovala teorii a dějiny moderního a současného umění na UMPRUM a věnuje se především institucionálním podmínkám umělecké scény a současnému umění s přesahy k feministickým a ekologickým tématům v regionu východní Evropy. V současnosti pracuje jako šéfredaktorka online magazínu Artalk.cz.

Ve spolupráci s Artyčok.tv (v rámci Video Open Call 2018 Artyčok.tv)