Mineralogická výprava pro rodiny s dětmi:

Cesta za ztraceným kontinentem

Místo konání:
  1. PLATO, Porážková 26

Rezervace na info@plato-ostrava.cz nutná

Sraz: v 10 h na parkovišti u restaurace Tempo ve Vlčovicích / Kopřivnice, Vlčovice 150

Na místo srazu se každý dopraví individuálně. Pokud byste chtěli nabídnout volná místa v autě dalším účastníkům, rádi to zprostředkujeme.

V případě nepříznivého počasí se akce ruší. O zrušení akce vás budeme předem informovat e-mailem, na facebooku a na webu.

Akce se vztahuje ke Geolokalitě v zahradě PLATO a Seznamce pro mineralogy.

Vstupné: děti 30 Kč, dospělí 60 Kč

 

Výprava do údolí vyhloubeného říčkou Lubinou, ve kterém se odkrývají kameny z dávno zaniklého kontinentu. Provede nás geoprůvodce a ředitel Národního geoparku Podbeskydí Dalibor Kvita.

Podhůří Beskyd skrývá mnohá svědectví o dramatických geologických dějích. Dokonce i o zániku kontinentu! Málokdo ví, že právě v údolí řeky Lubina můžeme najít jeho pozůstatky v podobě kamenů s otisky tehdejší fauny a flóry.

Dávné stopy se pokusíme také zdokumentovat pomocí jednoduché umělecké techniky – frotáže – a donést o nich svědectví až domů. Frotáž si ale zpestříme. Použijeme k ní i hlínu, písek nebo minerály. Podaří se nám obkreslit kámen kamenem?

Abyste byli na výpravu dobře připraveni, vezměte si s sebou gumáky nebo pevné boty do vody, budeme se brodit říčkou.

Dalibor Kvita je ekolog a ředitel Národního geoparku Podbeskydí. Zpřístupňuje jazyk odborných publikací o geologii a paleontologii milovníkům skrytých tajů okolního světa.

Společně s Daliborem Kvitou výpravu povede Michaela Ondroušková.