Přednáška:

Lucie Králíková (Efemér): Svátosti

Místo konání:
  1. PLATO, Porážková 26

Doporučené vstupné 30 Kč

 

Večer na téma oživování tradic v městském prostředí a hledání nové religiozity.

Zahradní architektka Lucie Králíková a její umělecko-ekologická platforma Efemér se dlouhodobě zabývá rostlinami, krajinou, lidmi a pamětí. Lucie nakládá s květinami na mnohý způsob, ale snad žádný z nich není úplně obvyklý. Květiny jsou pro ni zprávami i bytostmi svého druhu, nezbytnou součástí světa, přičemž aspekt květinové krásy není pro umělkyni rozhodující.

Lucie Králíková (1981) se narodila v Žatci, od sedmi let žije na Moravě. Na Mendelově univerzitě v Brně vystudovala obor zahradní a krajinářská architektura; v rámci studia absolvovala letní semestr ve Francii na Institute d´horticulture. V roce 2011 založila s Klárou Zahradníčkovou výtvarně-ekologickou platformu Efemér, která se prvotně zabývala upozorňováním na okolnosti a pozadí dovozu a původu řezaných květin a hledáním alternativ k této praxi. Od roku 2015 Lucie pokračuje v projektu Efemér sama, přičemž navazuje na společně vystavěnou ideu, ovšem – jak říká – stále více posiluje její výtvarnou stránku.

Součást Školy myšlení a festivalu re:bauhaus ke 100. výročí založení školy Bauhaus. Festival inicioval Goethe-Institut Prag. Školu myšlení podpořilo Ministerstvo kultury ČR.