Vzdělávací program:

Akademie současného umění II / malba

Místo konání:
  1. PLATO, Porážková 26

Rezervace na info@plato-ostrava.cz nutná

Zápisné:
500 Kč / 350 Kč studenti

Kapacita 20 osob

 

Druhý ročník akademie současného umění pro veřejnost je věnován fenoménu malby, jejím přesahům a dalším podpůrným tématům.

Lektoři:
Vladimír Skrepl a Marek Meduna

Hosté:
Ivars Gravlejs a Aleš Zapletal

Témata:

  • Podíl klasického média malby v současném umění, historické paralely s vývojem jiných médii, nastolení otázek týkajících proměn média: co způsobuje jeho stále neutuchající oblibu bez ohledu na časové období, co vyvolává opakované repetice předpovědí konce tohoto média, jak mohou sebevědomě různé styly koexistovat vedle sebe.
  • Základní seznámení s pozicí média malby v dějinách umění, technikami, žánry, změnou postupů a přístupů k malbě v současnosti.
  • Posílení odvahy k vlastní výpovědi v tvůrčím procesu.
  • Reintepretace a citace námětů i technik, včetně parafrází v současném umění.

Pro koho:
Akademie současného umění je určena zájemcům různých věkových kategorií a profesí včetně studentů. Všem, kteří touží proniknout hlouběji do světa umění. Je nabídkou k dialogu o umění, umělcích a jejich tvorbě i inspiracích, ale také o omezeních, kterými se vyznačuje současný provozní systém umění. Zároveň přinese otázky na první pohled s uměním nesouvisející.

Jak se přihlásit:
Vyplňte přihlášku a pošlete ji prosím na info@plato-ostrava.cz. Po potvrzení místa vás vyzveme k platbě (teprve pak bude rezervace závazná). Způsob platby je popsán v přihlášce.

Vladimír Skrepl (1955) má na české výtvarné scéně široký záběr, působí jako malíř, teoretik umění, tvůrce objektů a instalací. V letech 1976–1981 studoval dějiny umění na katedře dějin umění a etnografie v Brně. Od roku 1994 je vedoucím ateliéru malby na pražské Akademii výtvarných umění. V roce 2007 získal Cenu Jiřího Kovandy a o dva roky později se stal laureátem Ceny Michala Ranného.

Marek Meduna (1973) je český výtvarný umělec, bývalý člen skupiny Rafani. V letech 1999 až 2005 studoval Akademii výtvarných umění v Praze v ateliérech u Veroniky Bromové, Michaela Rittsteina, Jiřího Davida a Vladimíra Skrepla. V současnosti vede Ateliér malířství IV na pražské akademii.

Dokumenty

Autorkou koncepce a programu akademie je Yvona Ferencová.
Akademie současného umění I / fotografie

Projekt podpořilo Ministerstvo kultury ČR.