Přednáška:

Zuzana Bauerová: Konzervátor-restaurátor = Indiana Jones s bičem na minulost a budoucnost?

Místo konání:
  1. PLATO, Porážková 26

Přednáška je určena především pro studenty uměleckých škol.

Doporučené vstupné 30 Kč

 

Večer s expertkou zabývající se dějinami, teorií a metodikou restaurování.

Co čeká konzervátora-restaurátora na jeho cestě za cenným artefaktem? Je to dobrodružné putování Indiana Jonese, nejslavnějšího archeologa s doktorským titulem schovaným v rukojeti biče? A má strach pouze z hadů?

Na situace rozhodování v procesu záchrany, ochrany a prezentace kulturního dědictví nahlédneme z perspektivy mezigenerační kompetence (angl. intergenerational justice) a pokusíme se černo-bílému vnímání profese i konzervátorskorestaurátorskému zásahu nabídnout možnost „otevřeného konce“. Pomocí „konceptu generace“ přednáška představí význam a důvody ochrany hmotných a nehmotných statků, které má každá generace „ve svých rukou“ a za které nese patřičnou dávku odpovědnosti.

Zuzana Bauerová je slovenská historička umění zabývající se dějinami, teorií a metodikou restaurování. Působí jako vysokoškolská pedagožka, spolupracuje s pražským Uměleckoprůmyslovým muzeem a Vysokou školou uměleckoprůmyslovou v Praze. Je autorka řady odborných článků a knihy Proti času: Konzervovanie–reštaurovanie v Československu 1918–1971.

Součást Školy myšlení a festivalu re:bauhaus ke 100. výročí založení školy Bauhaus. Festival inicioval Goethe-Institut Prag. Školu myšlení podpořilo Ministerstvo kultury ČR.