Koncert:

Joshua Sabin (Subtext/Edinburgh)

Místo konání:
  1. PLATO, Porážková 26

Vstupné 60–80–100 Kč

Koncert je součástí výstavního cyklu Intenzity.

 

Kompoziční postupy litevských lidových písní převedené do současné elektronické hudby. Koncert uvede dramaturg večera Jan Lichý.

Dílo britského skladatele a zvukového umělce Joshuy Sabina charakterizuje zkoumání určitého zvukového jevu a autorův exaktní přístup, který toto zkoumání provází. Zatímco své první album Terminus Drift vystavěl výlučně na terénních nahrávkách pořízených v prostředcích hromadné dopravy v Tokiu, Kjótu a Berlíně, vydání druhého alba Sutarti předcházel Sabinův rozsáhlý výzkum tradiční litevské techniky zpěvu sutartine. Na tomto albu, které se u odborné veřejnosti dočkalo velmi vřelého přijetí, autor nepracoval přímo s nahrávkami získanými v litevských etnomuzikologických archivech, ale kompoziční postupy charakteristické pro sutartine přenesl do zcela odlišné hudební formy. Joshua Sabin žije ve skotském Edinburghu a vydává u berlínského experimentálního labelu Subtext.

Jan Lichý

Jan Lichý vystudoval v devadesátých letech japanologii na UK v Praze a Hokkaidské univerzitě v Sapporu a dlouhodobě se tomuto oboru profesně věnuje. V letech 1999 až 2001 působil jako koordinátor mezinárodních vztahů v prefektuře Gunma a do Japonska pravidelně cestuje i jako tlumočník a překladatel na volné noze. A právě spojení s Japonskem, jeho hudebními subkulturami a živou experimentální scénou zásadním způsobem formovalo jeho hudební rozhled. Jan Lichý vlastní rozsáhlou sbírku vinylových desek a až s vědeckou posedlostí sleduje vývoj na domácí i zahraniční hudební scéně s akcentem na experimentální elektroniku a hybridní hudební žánry na pomezí elektronické a soudobé vážné hudby.

Děkujeme za podporu Ministerstvu kultury ČR a Moravskoslezskému kraji.

Mediální partneři: Radio Wave, HIS Voice, Full Moon Magazine

 
Foto: agentura Potnia Theron