Akce:

Rekonstrukce uměleckého projektu a dernisáž

  • zrušeno
Místo konání:
  1. PLATO, Porážková 26

V polštině s tlumočením do češtiny.

Akce je určena umělcům, studentům umění, kurátorům a všem zájemcům o nové oblasti spolupráce s antropology.

 

Z důvodů vládních opatření je program zrušen. Děkujeme za pochopení.

Rozsáhlá akce s dvacítkou účastníků podle projektu Alicji Rogalské a Łukasze Surowce Výkup slz (2014) pod vedením dvou polských antropologů a zvukového inženýra. Prototyp zpomalovacího projektu uzavře výstavu Písek ve stroji.

Rekonstrukce uměleckého projektu A. Rogalské a Ł. Surowca pod vedením Tomasze Rakowského, Evy Rossal a Jacka Szczepaneka. Během realizace účastníci vytvoří dva typy prostorů: individuální a sdílený. První zahrne místa, kde budou „tvořeny“ slzy a kde bude jasně zdůrazněn odstup plačících. Druhým prostorem je společné místo pro výměnu slz prostřednictvím příběhů o slzách.

Slzy se tak stanou matérií, o kterou je potřebné se starat a teprve v tomto momentu se zamyslet nad otázkami: Co se slzami dělat? Jak o ně pečovat? Co je možné „uvařit ze slz“? Jak je umístit v prostoru PLATO? Komu je předat? Důležitým momentem projektu je vybudování společné části, která se týká materiality a emotivity slz, skrze pokus vykročit mimo suffering subject (trpící subjekt).

Tomasz Rakowski – etnolog a kulturní antropolog, docent na Ústavu etnologie a kulturní antropologie Varšavské univerzity a také lékař, specialista na úrazovou a pohotovostní medicínu. Mezi jeho výzkumné zájmy patří sociální umění, fenomenologická antropologie, postsocialistická transformace, antropologické studie o chudobě a vývoj zdola nahoru. Vedl etnografické terénní práce v Polsku a Mongolsku. Žije ve Varšavě.

Eva Rossal – kulturní antropoložka, vědkyně a kurátorka. Pracuje v Etnografickém muzeu v Krakově a spolupracuje s Institutem etnologické a kulturní antropologie Jagellonské univerzity v Krakově. Zabývá se experimentální spoluprací mezi sociálně angažovaným, participativním, užitečným uměním a antropologií, antropologií módy a oděvů, novou metodologií etnografického výzkumu a užitečností antropologie mimo akademickou půdu. Vedla terénní práce v Polsku a Itálii. Žije v Krakově.

Jacek Szczepanek – zvukový inženýr, etnomuzikolog, zvukový umělec. Spoluautor filmových soundtracků a audioknih. Žije ve Varšavě.