Online premiéra videozáznamu:

Alma Lily Rayner: Návod na přežití – veřejné čtení

Místo konání:
  1. PLATO, Porážková 26

Videozáznam bude přístupný ve čtvrtek 11/2 od 12 h do půlnoci na tomto odkazu.

45 min

V českém jazyce bez titulků

Zdarma, bez registrace

Po online premiéře se záznam stane součástí instalace Almy Lily Rayner na výstavě finalistek a finalistů Ceny Jindřicha Chalupeckého 2020 v PLATO.

 

Jednodenní online premiéra. Videozáznam performance autorského čtení z projektu Almy Lily Rayner Návod na přežití, který vznikl pro výstavu Cena Jindřicha Chalupeckého 2020.

Anotace umělkyně:

Návod na přežití je procesuální platforma určená pro lidi s rozmanitými zkušenostmi ale stejným zájmem: mít možnost v těžkých životních situacích najít podporu a také společně vytvářet alternativní podpůrné sítě pro ostatní.

Setkávají se zde přeživší sexuálního násilí, zástupkyně romských žen, trans-komunity, lidé se zkušeností se závislostí nebo s psychiatrickou hospitalizací a další ostravské aktivistky a aktivisté. Spolupráce této polyfonie hlasů je současně kritikou stávajícího (institucionálního) systému péče a jeho limitů.

První veřejný výstup projektu proběhl formou společného čtení. Každá účastnice/účastník této performance nabízí část sebe. Každá/ý přišla/přišel přečíst text, který považuje za důležité pro vlastní postoje. Někdo jej napsal svými slovy, někdo si vypůjčil slova jiných. Všichni jsou tu, aby přeměnili mlčení v kolektivní akci.

Alma Lily Rayner

Účastnice a účastníci: Andrea Tobolová, Mirka Slívová, Jakub Černý (čte Johna Donnea), Magdalena Šipka, Elena Gorolová, Martin Novák (čte Donnarda Whitea), Alex Sihelská, Radek Sabacký (čte Bell Hooks), Ladislav Fabian, Tess (čte Václava Hraběte), Bára Vidomská (čte Anastázii Klemensovou), Zuzana Fialová, Alex Vonsík a Alma Lily Rayner (čte Audre Lorde)

Kamera: Michal Blecha, Ivan Svoboda
Zvuk: Jakub Černý
Překlad: Martin Novák, Olga Pek

Projekt připravila Alma Lily Rayner pro výstavu Cena Jindřicha Chalupeckého 2020. Pořádá Společnost Jindřicha Chalupeckého ve spolupráci s PLATO.

Partneři Společnosti Jindřicha Chalupeckého:

Hlavní partneři: Ministerstvo kultury ČR, Magistrát hl. m. Prahy
Hlavní mediální partner: Česká televize
Partneři: Statutární město Brno, Státní fond kultury ČR, Městská část Praha 7, Trust for Mutual Understanding, Česká centra, Institut umění – Divadelní ústav, Moravská galerie v Brně, Nadace a Centrum pro současné umění Praha, Residency Unlimited, MeetFactory, Papyrus Bohemia s.r.o., Biofilms, Fair Art
Mediální partneři: Artyčok.tv, Artmap, Artalk.cz, Radio Wave, A2, Art + Antiques, Art Viewer, Flash Art, Rail Reklam, GoOut
Partneři výstavy CJCH 2020: Cyrkl, Graffneck, Jami s. r. o., Zlatá loď