Operní instalace:

Chata v Jezerní kotlině

Místo konání:
  1. PLATO, Porážková 26

Vstupné 120 / 60 Kč

 

Opera Františka Chaloupky pro dva chlapecké hlasy a čtyři saxofony. Scénografie: Panáčik. Pořádá festival Hudební současnost.

Chata v Jezerní kotlině

Skladatel: František Chaloupka
Scénografie: Panáčik
Účinkují dva chlapci a Dunami Ensemble
(Pavel Zlámal, Radim Hanousek, Antonín Mühlhansel, Ondřej Dvořák, saxofony)

Libreto volně inspirováno stejnojmenným románem Jaroslava Foglara

Určujícím momentem čtyřicetiminutové opery pro dva chlapce a čtyři saxofony je přístup k symetrii a kontrastu. Kontrast se projevuje jednak v hudbě, kdy expresivní minimalisticky rytmické útvary střídají táhlé témbrové „šmouhy“, neméně silně však i na samotné scéně.

František Chaloupka (1981) komponuje především instrumentální hudbu pro klasické nástroje, komorní a symfonické orchestry, dále je tvůrcem oper a multimediálních děl. Je rovněž vyhledávaným orchestrátorem, producentem a kytaristou. Po absolvování Janáčkovy konzervatoře v Ostravě pokračoval dále ve studiu skladby na Janáčkově akademiimúzických umění v Brně ve třídě Martina Smolky – v roce 2014 zde získal titul Ph.D. Jeho skladby byly objednány a interpretovány mezinárodně uznávanými hudebníky a soubory, např. New Century Players Los Angeles, Ensemble Modern & Péter Eötvös, ONO/Ostrava New Orchestra, Prague Modern, International Ensemble Modern Academy (IEMA), BERG Orchestra, Trio Accanto, Aleph Gitarrenquartett, Jihočeská filharmonie, Filharmonie Hradec Králové, VENI Academy.

Pořádá festival Hudební současnost.