Dernisáž:

Dernisáž & program

Místo konání:
  1. PLATO, Porážková 26

Vstupné:
Fandíš 1 Kč
Podporuješ 30 Kč
Srdíčko 100 Kč

 

Zakončení tří výstav performativní ochutnávkou chleba umělkyně Darji Lukjanenko, programem ukrajinského kolektivu Ksi Prostir, komentovanou prohlídkou a provedením díla Niny Beier Cvičení.

Program:

18–18.45 h
Komentovaná prohlídka Měli nás za živé a prchali s křikem, Slyším růst trávu a Nechť dlouhá. Cesta. Vede. Ke. Schodům v. Nebesích s Alicí Sovadinovou

V průběhu prohlídky se uskuteční poslední provedení díla Niny Beier Cvičení, které je součástí výstavy Měli nás za živé a prchali s křikem.

18.45 h
Darja Lukjanenko: Chléb konce světa, performativní ochutnávka chleba

„Pečte tento chléb pokaždé, když se blíží konec světa. Smíchejte vodu a mouku. Přidejte půdu obohacenou o krev, výbušniny a semena. Počkejte až budete velmi, velmi hladoví.“

Chléb konce světa představuje víceúrovňovou mezidruhovou spolupráci mezi umělkyní Darji Lukjanenko, která připravila kvásek s kousky ukrajinské válečné půdy, zaměstnankyněmi návštěvnického servisu PLATO, které se denně v galerii staraly o kvásek, a komunitou mikrobů, které regulovaly mikrobiom kvásku a řídily fermentační procesy uvnitř výstavy Nechť dlouhá. Cesta. Vede. Ke. Schodům v. Nebesích. Po šedesáti třech dnech společného úsilí projekt dospěje ke svému vyvrcholení, kdy z kvásku vznikne chléb, který nabídneme veřejnosti.

19–19.30 h
Prezentace Ksi Prostir: Ukrajinská zahrada – zahrada snů

Ukrajinská zahrada je bezpečný a terapeutický prostor pro Ukrajince. Projekt se inspiruje postupy zahradničení a vytváří obrazy budoucnosti kolem zahrady, symbolu oživení života a naděje.

Ksi Prostir je ukrajinská umělecká dílna, multidisciplinární kulturní a vzdělávací centrum a galerie. Jejím posláním je sdružovat a podporovat mladé lidi připravené k seberozvoji, pomáhat při realizaci individuálních tvůrčích schopností a projektů, zvyšovat zájem o ukrajinské umění, vědu a kulturu obecně, povzbuzovat ukrajinskou mládež k aktivní účasti ve společnosti a realizovat její potenciál.

Dvě členky Ksi Prostiru jsou rezidentkami PLATO. Přednáška rozšiřuje program výstavy Nechť dlouhá. Cesta. Vede. Ke. Schodům v. Nebesích.

Časy jsou orientační.

Program souvisí s projektem rezidencí, který byl podpořen těmito institucemi: Evropská unie (Next Generation EU), Národní plán obnovy, Ministerstvo kultury ČR

 
Foto: Martin Polák, PLATO