Brigáda a minikurz:

Společná práce a minikurz zahradničení bez rytí (5P)

Místo konání:
  1. PLATO, Porážková 26

Rezervace na info@plato-ostrava.cz nutná

Kapacita 15 osob

Vstup volný

 

Zapojte se do péče o zahradu PLATO. Minikurz zahradničení bez rytí od naší permakulturní zahradnice Denisy Tomáškové. Oběd na ohni.

Harmonogram připravujeme.

Zkratka 5P znamená Přátelské Pohodové Pracovní Permakulturní Potkávání.

Přátelské – setkáváme se s přáteli a poznáváme nové lidi

Pohodové – spolu trávíme příjemný čas

Pracovní – řešením úkolů pomáháme našim přátelům, přitom sami získáváme nové teoretické a praktické dovednosti a sdílíme zkušenosti a poznatky

Permakulturní – nejlépe si pamatujeme to, co zažijeme v teorii a praxi zároveň, co se naučíme slovy a vyzkoušíme vlastníma rukama, což je také princip permakulturního učení

Potkávání – jsme v kontaktu osobně

Denisa Tomášková je permakulturní lektorka a designérka a majitelka květinové farmy v Polabí. Permakulturu studovala u předních světových permakulturních designérů, hlavně pak u zakladatele permakultury Billa Mollisona a jeho žáka Geoffa Lawtona. V současné době je také ředitelkou Českého permakulturního institutu, který sdružuje lektory a designéry zabývající se permakulturou a kde Denisa Tomášková učí permakulturní design a různé techniky zahradničení a péče o pozemky.

Ve své práci se soustředí na důslednou aplikaci permakulturních principů na pozemku, především hospodaření s vodou a navazující terénní úpravy, dále pak na péči o půdu, kompostování a intenzívní produkci potravin. Pomáhá lidem vytvořit produktivní, šetrný a přírodě přátelský systém v jejich zahradách jakékoli velikosti. Kromě toho pomáhá zakládat permakulturní farmy, které mají smíšenou produkci zeleniny, hlavních plodin a živočišných produktů. Na své farmě v Sadské pěstuje zeleninu pro vlastní početnou rodinu a květiny na prodej.

Program souvisí s projektem rezidencí, který byl podpořen těmito institucemi: Evropská unie (Next Generation EU), Národní plán obnovy, Ministerstvo kultury ČR.