Výstavy

Ostrava–Ostrava zpáteční

Místo konání:
  1. PLATO, Porážková 26

Vernisáž: 16/10/2024 v 18 h

Vystavující: Aneta Beranová, Martin Kubica, Dagmar Lasotová, Jiří Marek, Nikola Rácová, Katarína Szanyi, Tomáš Teper, Anna Treterová, Jiří Volejník

Performance na vernisáži: Těleso zázraků

Kurátor: Hynek Chmelař

První performativní večer: 30/10/2024

Druhý performativní večer: 1/1/2025 (bude potvrzeno)

Vstupné:
Fandíš 1 Kč
Podporuješ 30 Kč
Srdíčko 100 Kč

 

Druhá sonda do ostravského uměleckého dění.

Skupinová výstava Ostrava–Ostrava zpáteční je pokračováním cyklu, který se soustředí na autory a autorky spjaté s ostravským regionem.

Specifická podoba místního výtvarného světa je nahlížena skrze díla devíti umělkyň a umělců různých generací. Tento svět, a s ním také světy vybraných autorů a autorek, může být živý i strnulý, aktuální i nostalgický. Různorodé jsou rovněž vystavené artefakty: některé reagují na konkrétní prostor a situaci, jiné jsou soustředěné na svůj obsah. V každém případě jde o díla svou podstatou upřímná, a tedy autentická.

Název výstavy Ostrava–Ostrava zpáteční evokuje princip dostředivé síly. Každé město si vytváří vlastní kulturní prostředí či zázemí a umělci a umělkyně z něj vycházející mívají tendenci v něm setrvat. Jestli se tento trend uplatňuje i v Ostravě, je otázka, na niž výstava zdánlivě hledá odpověď. Ve skutečnosti je podstatnější pokusit se o vhled do místní umělecké obce, rozmanité, soudržné i svárlivé, vždy ovšem ovlivněné kontextem místa. Právě toto místo, tedy Ostrava, hraje na výstavě hlavní roli. Je tím, co díla spojuje, prokletím i radostí, melancholickým povzdechnutím i něžným pousmáním.

Výstava je součástí cyklu K aktuálním problémům místních zdrojů. Koncept: Marek Pokorný a Jakub Adamec.