PLATO založilo nakladatelství Octopus Press

 

Máme vlastní nakladatelství. Nové texty, překlady, multimediální eseje, kroniku, nahrávky nebo obrazové materiály postupně zveřejňujeme na online platformě www.octopus-press.cz.

Octopus Press jako samostatná dramaturgická linka rozšiřuje celoroční výstavní cyklus Ó a ach, krása, ruina a strach.

Na webu nakladatelství tak najdete novou esej řecké kurátorky Nadji Argyropoulou o ruinách a paměti, překlad textu kritika a filozofa Paul B. Preciada „Notre-Dame – chrám Matky Boží v ruinách“ nebo video umělkyně Barbory Přidalové „Očista I a II“ realizované v ruinách bývalých městských jatek, budoucího sídla PLATO. Nakladatelství do tohoto kontextu zasadilo také úryvek z knihy Gustava Flauberta „Bouvard a Pécuchet“, který okomentoval kurátor Marek Pokorný a ilustracemi opatřil Tomáš Přidal. Poprvé publikujeme i soubor tří unikátní fotografií ruin starověké Olympie z roku 1957 od sochaře Stanislava Kolíbala, které mohou objasnit jeho další tvůrčí směřování.

Tímto projektem navazujeme na aktivity legendárního athénského nakladatelství a knihkupectví Octopus Press, kolem kterého se na konci 70. let formoval řecký underground. Obnovujeme jeho nakladatelskou činnost, a to pod stejným názvem se svolením jeho zakladatelů Chary Pelekanou a Teose Romvose.

Octopus Press získá prostor i pro fyzickou prezentaci vybraných příspěvků, a to na „ruinách“ probíhající výstavy TRYPA, kterou jsme věnovali zakladatelům Chaře Pelekanou a Teosi Romvosi. Offline prezentaci nakladatelství spustíme po ukončení výstavy 27/6.

Octopus Press
květen 2021 – květen 2022
Autorky konceptu: Daniela a Linda Dostálkovy
Redakce: Daniela a Linda Dostálkovy, Edith Jeřábková, Marek Pokorný
Logo pro Octopus Press: Josse Pyl
Web: Tomáš Celizna
Produkce: Lenka Škutová

Projekt byl podpořen Ministerstvem kultury ČR a Moravskoslezským krajem. Děkujeme.