Hostíme Dnipro Center for Contemporary Culture. Rezidence spuštěny

 

Představujeme vám historicky první dvě rezidentky PLATO. Jsou jimi Kateryna Skipochka a Alina Stamenova z ukrajinské organizace Dnipro Center for Contemporary Culture (DCCC). Této instituci jsme jako výraz podpory a respektu nabídli dva právě dokončené a vybavené rezidenční pokoje v novém sídle pro půlroční exilové působení instituce.

Co rozumíme rezidenčními pobyty? Na rezidence chceme zvát nejrůznější osobnosti, a to ne nutně pouze vizuální umělce/kyně. Poskytneme jim ubytování, honorář a možnost zapojit se do chodu instituce. Předem se domluvíme na programu pobytu, který je časově ohraničený. Rezidence může být tvůrčí nebo nám náš host/ka může pomoci hledat odpovědi na otázky, u kterých potřebujeme pohled zvenčí.

Ve fotogalerii níže můžete kromě našich hostek z DCCC vidět první program vzešlý z této rezidence. Přednáška umělkyně Darji Lukjanenko (10/11/2022) o ukrajinské kultuře ve válečné době byla spojená s projekcí ukrajinské road-movie Cesta domů. Následovat budou prosincové workshopy, a především spolupráce na přípravě únorové výstavy a části programu pro veřejnost.

Projekt rezidence je realizován za podpory Goethe-Institut Česká republika v rámci finančních opatření Spolkového ministerstva zahraničí z dodatkového rozpočtu pro rok 2022 určeného ke zmírnění dopadů ruské invaze na Ukrajinu.

 

15

Foto: Dominika Goralska, PLATO
Foto: Dominika Goralska, PLATO
Foto: Dominika Goralska, PLATO
Foto: Dominika Goralska, PLATO
Foto: Dominika Goralska, PLATO