Přednáška/kino-čtvrtek:

Ukrajinská kultura ve válečné době a projekce filmu Cesta domů (UKR, 2019)

Místo konání:
  1. PLATO Bauhaus, Janáčkova 22
Ve spolupráci s:
Dnipro Center for Contemporary Culture

Přednáška bude v češtině s možností tlumočení do ukrajinštiny.

Projekce bude v originálním znění s českými titulky.

Vstupné:
Fandíš 1 Kč
Podporuješ 30 Kč
Srdíčko 100 Kč

 

Současná ukrajinská kultura v odporu proti ruské invazi. Přednáška umělkyně Darji Lukjanenko o kultuře jako vzpouře. Následuje ukrajinské road movie drama.

  1. ČESKY
  2. UKR

Komponovaný večer přednášky a kino-čtvrtku.

Přednáška

Manifesty a milostné dopisy z pekla. Proces dekolonizace a jeho urychlení. Přednáška nejen o umění ztraceném a vytvořeném během ruské války na Ukrajině a poznatcích ze současné ukrajinské umělecké scény.

Den před plnou invazí pronesl válečný zločinec, ruský prezident, projev, v němž zdůraznil, že Ukrajina by neměla existovat, stejně jako ukrajinská identita. Není to však první případ, kdy byla ukrajinská kultura napadena. Za posledních 400 let je známo 134 případů potlačování ukrajinské kultury. Neustálá konfrontace s tlakem imperialismu, věčný boj za nezávislost a zoufalé pokusy o zachování dědictví učinily z ukrajinské kultury nástroj odporu, způsob protestu a kolektivní projev svobody. Jednou z nejlepších věcí, kterou můžeme nyní přispět proti imperialismu a ruským koloniálním ambicím, je zřejmě podpora ukrajinské identity: slovem a pozorností.

Film

Cesta domů

Nazim byl zabit ve válce na východě Ukrajiny. Byl to krymský Tatar, který se po okupaci a anexi Krymu rozhodl odejít jako dobrovolník do armády. Jeho otec přijíždí do Kyjeva, aby odvezl ostatky mrtvého syna domů na Krym, kde ho chce pohřbít podle muslimských zvyků. Naléhá, aby s ním do Kyjeva odjel i mladší syn Alim, který by však raději zůstal doma.
(Týden ukrajinského filmu)

Drama
Ukrajina, 2019, 92 min
Režie: Nariman Alijev
Scénář: Nariman Alijev, Marysja Nikiťuk
Kamera: Anton Fursa
Hrají: Achtěm Sejitablajev, Remzi Bilyalov, Viktor Ždanov, Veronika Lukjaněnko
Produkce: Vladimir Jacenko
Scénografie: Vladlen Odudenko

Ve spolupráci s Dnipro Center for Contemporary Culture, ukrajinskou kulturní institucí, jejíž zástupkyně jsou v PLATO od listopadu na dlouhodobé rezidenci.

Projekt rezidence Dnipro Center for Contemporary Culture a kulturního programu s ukrajinskými umělci je realizován za podpory Goethe-Institut Česká republika v rámci finančních opatření Spolkového ministerstva zahraničí z dodatkového rozpočtu pro rok 2022 určeného ke zmírnění dopadů Ruské invaze na Ukrajinu.

Darja Lukjanenko pracuje mezioborově, napříč performancí, textem a zahradničením. Její proces je založen na praktikách stimulace empatie, studiu ne-lidských pozic a objevování forem vztahů bez dominance. Od roku 2020 konfrontuje rakety a protestní [ruský] kosmismus. Od roku 2022 mapuje procesy dekolonizace ukrajinské kultury a archivuje ruskou válku v ukrajinské mytologii.

Культура як опір: лекція Дар'ї Лук’яненко про сучасну українську культуру проти російського імперіалізму. Процес деколонізації та його прискорення.

Cкладений вечір: лекція та показ фільму.

Лекція
Мистецтво втрачене і народжене під час Російської війни в Україні. Сучасне українське мистецтво. Маніфести та любовні листи з пекла.

Напередодні повномасштабного вторгнення в Україну президент Росії та військовий злочинець зробив промову, в який заперечив існування української ідентичності та культури. Проте, це далеко не перший напад на українську культуру. Відомо понад 134 випадків пригнічення української культури, що відбулися протягом останніх 400 років. Постійне протистояння з імперіалізмом, боротьба за незалежність, та відчайдушні спроби зберегти спадщину зробили українську культуру інструментом опору, способом протесту, колективним маніфестом свободи. Вочевидь, підтримка української культури зараз – це один із найкращих шляхів зробити внесок проти імперіалізму та колоніальних амбіцій Росії.

Фільм
Додому

Втративши старшого сина на війні, Мустафа збирається відвести його тіло на батьківщину – в Крим. Протягом цієї довгої і складної подорожі, Мустафа намагається вирішити незліченні проблеми і порозумітися зі своїм молодшим сином. Дорогою додому молодший син дорослішає, знаходить своє внутрішнє ядро, і розуміє, ким він є. В той самий час, батько вчиться визнавати свої помилки і вибачатися. Втративши того, кого вони обидва любили, батько і син зростають у щирий близості. (European Film Awards)

Драма
Україна, 2019, 92 хв.
Режисер Наріман Алієв
Продюсер Володимир Яценко
Сценаристи Наріман Алієв, Марися Нікітюк
У головних ролях Ахтем Сеітаблаєв, Ремзі Білялов

Спільно з українською інституцією DCCC - Центр сучасної культури у Дніпрі.

Дар’я Лук’яненко працює міждисциплінарно на межі перфомансу, тексту та садівництва. Вона досліджує практики стимулювання емпатії та шукає нові форм взаємин, вільні від парадигми домінантності. З 2020 вона знаходиться в конфронтації з ракетами та космізмом.

 

15

Foto: Dominika Goralska, PLATO
Foto: Dominika Goralska, PLATO
Foto: Dominika Goralska, PLATO
Foto: Dominika Goralska, PLATO
Foto: Dominika Goralska, PLATO