Cena Jindřicha Chalupeckého 2023 končí v neděli 25/2 – dernisáž proběhne v sobotu

 

Prezentace laureátstva Ceny Jindřicha Chalupeckého 2023 (CJCH) a s ní spojená výstava Stanice propagandy nizozemského umělce Jonase Staala je k vidění v PLATO Bauhaus už jen do neděle 25/2. Dernisáž proběhne o den dříve a nabídne komentované prohlídky s vystavujícími a kurátorským týmem, přednášku o obnově lesních ekosystémů s mluvčím NP České Švýcarsko Tomášem Salovem, workshop pro děti a závěrečný blok Školy propagandy, tentokrát o klimatické (anti)propagandě s Michalem Fellerem z hnutí DUHA a mediální ekologii s výzkumníkem a aktivistou Michalem Klodnerem.

Výstava, která je v PLATO Bauhaus k vidění od loňského listopadu, představila tvorbu laureátek a laureáta CJCH 2023Kryštofa Brůhy, Lenky Glisníkové, Petry Jandy, Gabriely Těthalové a kolektivu StonyTellers. Jejich díla reflektují aktuální celospolečenská témata a ukazují jedinečné přístupy k malbě, soše a multimediální instalaci.

Součástí výstavy je také zahraniční host – pozvání na 34. ročník CJCH přijal Jonas Staal, etablovaný nizozemský umělec, který se dlouhodobě zabývá vztahem mezi uměním, propagandou a demokracií. Fyzickou instalaci s názvem Stanice propagandy Staal doprovodil živým programem Škola propagandy, který shrnuje více než dekádu jeho uměleckého výzkumu. Na výstavě představil také svůj film Divadlo propagandy, videostudie odhalující propagandu i tam, kde bychom ji na první pohled nečekali, třeba ve vybraných blockbusterových filmech.

Další podrobnosti o obou výstavách prozradí poslední komentovaná prohlídka, které se zúčastní umělci, umělkyně i kurátorský tým CJCH 2023 (Jakub Adamec, Barbora Ciprová, Veronika Čechová, Tereza Jindrová a Karina Kottová).

Program dernisáže 24/2

14–16 h
Škola propagandy

14 h
Michal Klodner: Mediální ekologie a ekologie mysli

Boj zájmů a fakta. Emocionální, sociální a mediální podmíněnost informací. Jak se vytváří a naopak znemožňuje kolektivní shoda? Michal Klodner je výzkumník a aktivista, vede Oddělení digitálního kurátorství v Národním filmovém archivu.

15 h
Michal Feller: Černozelená

Povídání nejen o (anti)klimatické propagandě v kontextu lokálního dění. Od prvních demonstrací za čistý vzduch až ke Klimakempu. Michal Feller působí v ostravské sekci hnutí DUHA.

14–17.15 h
Workshop pro děti

16.30–17.15 h
Tomáš Salov: Velký požár v Českém Švýcarsku

Do středoevropské krajiny se pozvolna vkrádá dosud nezvyklý element, oheň či požáry v přírodním prostředí. Jak se příroda s takovou událostí dokáže vypořádat? A jak se s takovou událostí vypořádávají lidé? Tomáš Salov je tiskový mluvčí Správy Národního parku České Švýcarsko. Program doplňuje uměleckou instalaci kolektivu StonyTellers Burnout Space.

17.30–18.15 h
Komentovaná prohlídka výstavy Cena Jindřicha Chalupeckého 2023

Provází vystavující a kurátorský tým.

Pořádá: Společnost Jindřicha Chalupeckého ve spolupráci s PLATO. Hlavní partneři: Ministerstvo kultury ČR, statutární město Ostrava a Hlavní město Praha.

 

16

instalace Jonase Staala, Cena Jindřicha Chalupeckého 2023 (c) Jan Kolský
instalace Kryštofa Brůhy, Cena Jindřicha Chalupeckého 2023 (c) Jan Kolský
instalace Stony Tellers, Cena Jindřicha Chalupeckého 2023 (c) Jan Kolský
instalace Gabriely Těthalové, Cena Jindřicha Chalupeckého 2023 (c) Jan Kolský
instalace Petry Jandy, Cena Jindřicha Chalupeckého 2023 (c) Jan Kolský
instalace Lenky Glisníkové, Cena Jindřicha Chalupeckého 2023 (c) Jan Kolský