Přednáška:

Markéta Vinglerová: Začne se konečně mluvit o textilu?

Místo konání:
  1. PLATO, Porážková 26

Doporučené vstupné 30 Kč

 

Kurátorka a historička umění (UMPRUM) naznačí východiska a předpoklady pro nebývalý rozkvět textilního umění a textilního designu po druhé světové válce v Československu.

Bude představena generace textilních výtvarníků, která vzešla z textilních ateliérů na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze, soustředí se na existenci podniků jako byly Textilní tvorba nebo později ÚBOK a zejména na umělecké osobnosti etablující se na poli tzv. autorské tapiserie. Přednáška také uvede významná textilní díla v architektuře, přiblíží historii inovativní netkané technologie (Art Protis) a přesahy naší novodobé textilní tradice do současného umění textilního a módního designu.

Markéta Vinglerová je lektorka dějin výtvarného umění, asistentka v Ateliéru textilní tvorby na pražské Umprum a působí jako kurátorka v UMPRUM muzeu v Praze. Přednáší v cyklu Moderní výtvarné umění 20. století a její přednášky jsou mezi posluchači velmi oblíbený pro svou přehlednost, porovnávání uměleckých stylů a autorů a utříděné informace. Ve své nedávné kurátorské praxi se zabývala průniky výtvarného umění (především malby) a textilní tvorby.

Součást Školy myšlení a festivalu re:bauhaus ke 100. výročí založení školy Bauhaus. Festival inicioval Goethe-Institut Prag. Školu myšlení podpořilo Ministerstvo kultury ČR.