Kino:

Antologie města duchů (CAN, 2019)

Místo konání:
  1. PLATO, Porážková 26

Ve francouzském znění s českými titulky, 97 min

Vstup na projekce je součástí vstupného do galerie.

Projekce je součástí výstavního cyklu Intenzity.

 

Film ve výběru a s komentářem filmového kritika Aleše Stuchlého. Partnerem projekce je Edison FilmHub.

Simon zemřel. Nejspíš si sám vzal život. Nebo šlo o nehodu? Těžko říct. A je vlastně doopravdy a definitivně mrtvý? Pro ošklivou, zapadlou vesnici Irénée-les-Neiges kdesi v Québeku znamená jeho skon každopádně šok. Všechno je najednou jinak. Na okolních cestách a polích se náhle objevují tajuplné bytosti, které jsou cizí a nepochopitelné jen zdánlivě. Ve skutečnosti pouze zpřítomňují potlačené svědomí malé komunity, která se bláhově domnívá, že na své problémy stačí sama.

Film Antologie města duchů québeckého solitéra Denise Côtého je plný paradoxů: distancovaný i intimní, lokální, a přece s univerzálním přesahem, hermetický i otevřený spektru interpretací, organicky snoubící světy reality a imaginárna. Potkává se v něm meditativnost se znepokojivou tenzí, vážnost a nenápadný humor, každodennost a doteky mystéria. Côtého minimalistické, hybridní snímky se suverénní samozřejmostí ohýbají hranice mezi dokumentem, fikcí a experimentálními výboji. Jeho posedlostí je forma, možnosti samotného média: dobrodružství plynoucí z průběžné (de)konstrukce příběhu, fascinace digitální technologií i desaturovaným 16mm filmem, otevřenost všem eventualitám skrze odmítnutí tradičního vyprávění i běžného procesu natáčení.

Denis Côté jako by si ve svých filmech zakládal na jakési stínové oblasti: na nevysvětlitelných obrazech, nejasných akcích, zlomeninách smyslu, bdělém snu. Tento večer bude věnován velmi svébytné variaci – snímku, v němž québecký excentrik využívá tradiční ikonografii duchařských filmů k metaforickému vyprávění o našem strachu z „jiného“.

Aleš Stuchlý

Drama / Fantasy
Režie a scénář: Denis Côté
Kamera: François Messier-Rheault
Hrají: Robert Naylor, Jocelyne Zucco, Diane Lavallée, Rémi Goulet, Jean-Michel Anctil, Hubert Proulx, Rachel Graton, Larissa Corriveau, Irlande Côté

Filmový kritik a publicista Aleš Stuchlý (1981) vystudoval FF UK, obor filmová věda. Od roku 2009 je redaktorem Českého rozhlasu – Radia Wave, kde moderuje filmově kritický magazín Čelisti. Od roku 2015 pracuje ve společnosti Film Europe a zodpovídá za festivalové aktivity společnosti: Be2Can, Weird Europe, Scandi. V roce 2017 zasedal v porotě European Cinemas Label na festivalu v Locarnu, v porotě ceny ARAS a v porotě soutěže krátkých filmů na festivalu AFO Olomouc. Od roku 2019 pracuje jako Decision-maker a speaker pro filmový festival v Karlových Varech.

 

13