Jídlo a pití:

Kuchyň intenzity: Voda & Znovuobjevené tradice

  • zrušeno
Místo konání:
  1. PLATO, Porážková 26

Út 22/9 v 10–18 h
St 23/9 v 10–20 h
Čt 24/9 v 10–18 h
Pá 25/9 v 10–22 h
So 26/9 v 10–18 h
Ne 27/9 v 10–18 h

Menu připravujeme.

Jídlo je nabízeno za doporučený příspěvek ve výši 80–160 Kč za vybrané jídlo.

Kuchyň je součástí cyklu Intenzity.

 

Program bude ze zdravotních důvodů přesunut na rok 2021. Děkujeme za pochopení.

Zuzana Blochová a David Fesl představují případovou studii bistra v kulturní instituci, kde se jídlo a pití stává rovnocenným komunikačním a vzdělávacím médiem.

Kuchyň intenzity přináší poznatky o výživě, střevní mikroflóře, genetice, dlouhověkosti a prosperitě v provázanosti lidí, zvířat, rostlin, živých a neživých entit. S důrazem na prožitek se zabývá ekonomickými a politickými vlivy, které vytvářejí předsudky o lidské výživě. V přítomném zmatku hledá ideální stravu pro současného člověka. Pracuje pouze se surovinami a produkty z ekologického a udržitelného zemědělství, rostlinami a ingrediencemi z okolní přírody, s pramenitou a minerální vodou z lokálních zdrojů. Kuchyň intenzity respektuje tradiční postupy a dbá o pečlivou přípravu jídla a kvalitu vody. Vymezuje se konvenční kultuře stravování, která ve snaze uspíšit proces pro finanční a časový profit, vynechává postupy, jež eliminují přirozenou toxicitu a zlepšují stravitelnost rostlin. Kuchyň intenzity transformuje výživovou hodnotu surovin pomocí namáčení, fermentace, sušení, louhování, uzení, pomalého vaření nebo pečení v zemi. Integruje přírodní ingredience jako jsou kořínky, klíčky, pupeny, houby, mechy a lišejníky, kvasinky a probiotické mikroorganismy. Kuchyň intenzity hledá možnosti prezentace a vztahy a významy skryté za barevností a chutí surovin a vzájemně je provazuje vnitřní logikou. Poselstvím Kuchyně intenzity je nabídnout představu blízké budoucnosti, kdy je minimální toxicita, a na živiny bohaté jídlo chápáno jako přirozené právo každé živé bytosti.

Kuchyň sleduje cyklus Intenzity a rozvíjí ho o vlastní témata: Comfort food, Voda & Znovuobjevené tradice.

  1. VODA & ZNOVUOBJEVENÉ TRADICE (22–27/9)
  2. COMFORT FOOD (18–21/2)

Kuchyň intenzity se úzkostlivě věnuje tématu vody a jejím přehlíženým vlastnostem. Voda si vyměňuje informace se vším, s čím se setká a absorbuje živiny, minerály, toxiny nebo plasty. Kvalita vody ovlivňuje chuť a výživovou hodnotu jídla. Kuchyň nabízí minerální vodu k pití a dále s ní pracuje při vaření, namáčení a klíčení. Kuchyň intenzity se soustředí na principy základnosti, prostoty, tekutosti, čitelnosti, čisté barevnosti a respektu.

Kuchyň vychází z tradic slovanské kuchyně a svobodně se inspiruje recepty z různých kultur a knih o výživě a fermentaci. Tradiční postupy přípravy jídla, které se vyvíjely a používaly stovky i tisíce let, byly moderní společností zavrhnuty především z důvodů časové náročnosti a ztráty zisku. Namáčení, klíčení a fermentace zlepšují stravitelnost surovin, akcelerují nutriční hodnotu jídla a umocňují tak zážitek z jeho chuti. Kuchyň se v této části také zabývá současnými poznatky o společenství střevní mikroflóry, které odráží psychický a fyzický stav jednotlivce a tvoří paralelu k lidské společnosti.

Menu
(k dispozici od 9/9/2020)

Comfort food (komfortní jídlo) vyvolává nostalgické nebo sentimentální pocity, které jsou specifické pro jednotlivce nebo se vztahují ke konkrétní kultuře. Comfort food je jídlo s vysokou kalorickou a nutriční hodnotou, je často spojené se vzpomínkami na dětství, vyvolává pocity bezpečí, odměny, nasycení, klidu a okamžitého uspokojení. V této části Kuchyň intenzity pracuje s jídlem jako s psychoaktivní látkou, která ovlivňuje lidský emocionální stav a jako s potřebou komunikace a nemožností úniku z kulturní sounáležitosti a kontextu. Kuchyň se tentokrát zaměří na hledání fúze tradičních pokrmů česko-polsko-slovenského pohraničí a dnešní eklektické kultury stravování a pokusí si představit, co je komfortní jídlo naší sdílené současnosti.

Dramaturgie hudebního doprovodu Kuchyně intenzity: Tomáš Kopáček
Spolupráce: Adéla Brož, Barbora Lepší, Dita Lamačová
Poděkování: Edith Jeřábková, Jan Škoda, Magdaléna Thomitzková, COKAFE, BEZ OBALU Ostrava, Trhy co se hledají, Biokošíky, Farmářská prodejna Horáková

Suroviny, farmáři, dodavatelé:

Zelenina: Biozelenina Velehrad, Ekofarma Horní Ředice, Zahrada Černíkovice, Svobodný statek na soutoku
Fermentovaná zelenina, nakládané okurky: Kuchyň intenzity, Biozelenina Velehrad, Zahrada Černíkovice
Povidla, sušené ovoce: Biofarma Juré
Kváskový žitný a pohankový chléb, žitný kvásek: Magdaléna Thomitzková – COKAFE
Žito, ječmenné kroupy, špalda, pohanka: Ekofarma Požaha, PROBIO
Fazole: Estyria (AT)
Konopná semínka, mák, vlašské ořechy: Zelená Země, Rosibee-Farma Rosický, Ekofarma Horní Ředice
Mléčné výrobky: Farma Menšík, Ekofarma Šťastná koza
Vejce: Farma Pod kaštany
Klobása, škvarkové sádlo: Farma Rudimov, Biofarma Sasov
Hříbky: LES. Společenství pro pěstování, teorii a umění; team PLATO Ostrava
Květy, sušené šípky: KVĚTOMLUVA (Sušírna sv. Františka)
Šípková povidla: Dida Boža (HR)
Koření, bylinky: SONNENTOR, Ekofarma Horní Ředice
Med: Med z Doupovských hor – Ing. Dušan Michálek
Výhonky: Urban Grown
Pramenitá a minerální voda: studánka U Sochorka, Stará Bělá; studánka Vřesina u Bílovce; Liduščiny studánky, Čavisov; studánka Pod Chmelníkem, Klimkovice
Jablečný mošt: Moštárna Hostětín
Víno: VELTLINSyfany Winery, Petr Marada Winery
Pivo: Bohemia Regent – Český granát
Slivovice: Zámecké sady Chrámce
Olivový olej, černý čaj, kakao, sušená třtinová šťáva, jablečný ocet, mořská sůl: BEZ OBALU Ostrava
Sušené jeřabiny, mořské řasy, pivovarnické kvasnice, rajčatová omáčka, hořčice, bramborový škrob, jedlá soda: PROBIO, bio nebio

 

 

 

Kuchyň intenzity je po Lesní kuchyni druhým společným projektem Zuzany Blochové a Davida Fesla. Lesní kuchyně se zformovala jako součást programu sympozia JSME LES: O inteligenci rostlin a mezidruhové komunikaci a byla realizována ve spolupráci s umělkyní Adélou Brož.

Zuzana Blochová je spoluzakládající členkou kurátorské organizace Are | are-events.org (Are) a iniciativy Institut úzkosti. Are v současné době pracuje na sérii projektů, které interpretují různorodou a provázanou tvorbu Ester Krumbachové. Součástí programu Institut úzkosti je komunitní projekt LES. Společenství pro pěstování, teorii a umění, jehož záměrem je vytvořit udržitelný biodiverzní les přátelský pro nejpestřejší formy života.

David Fesl je výtvarný umělec. Ve své praxi se pohybuje organicky mezi jednotlivými obory. Jeho realizace se vyznačují radikální poetikou, sebekritikou média, důrazem na inkluzi odvržených materiálů a psychologii diváka. Spoluzaložil Klub psaní pro vizuální umělce a námezdní těleso Kočovná společnost©. V současnosti je diplomantem na Akademii výtvarných umění v Praze. Jeho práce byly součástí výstav v Castlefield Gallery v Manchesteru, Národní galerii Praha či Fait Gallery v Brně.

Děkujeme Ministerstvu kultury ČR a Moravskoslezskému kraji za podporu.

 

124

Foto: Martin Polák
Foto: Martin Polák
Foto: Martin Polák
Foto: Martin Polák
Foto: Martin Polák
Foto: Martin Polák
Foto: Martin Polák
Foto: Martin Polák
Foto: Martin Polák
Foto: Martin Polák
Foto: Martin Polák
Foto: doc-cd.net
Foto: doc-cd.net
Foto: doc-cd.net
Foto: doc-cd.net
Foto: doc-cd.net
Foto: doc-cd.net
Foto: doc-cd.net
Foto: David Fesl
Foto: David Fesl
Foto: David Fesl
Foto: David Fesl
Foto: David Fesl
Foto: David Fesl