Live performance:

Jessica Ekomane (Francie) a 9T Antiope (Írán)

  • zrušeno
Místo konání:
  1. PLATO, Porážková 26

Doporučujeme rezervaci na info@plato-ostrava.cz

Vstupné 80–100–120 Kč

Kapacita je limitována.

Koncert je součástí výstavního cyklu Intenzity.

 

Z důvodů vládních opatření je program zrušen. Děkujeme za pochopení.

Francouzská zvuková umělkyně a experimentátorka Jessica Ekomane a v Paříži usazené íránské duo 9T Antiope (Sara Bigdeli Shamloo a Nima Aghiani).

Zatímco Jessica Ekomane představí v kvadrofonním vystoupení své precizní minimalistické kompozice založené na fázovém posunu, od 9T Antiope očekávejme intenzivní hudební prožitek postavený na kontrastu hutných zvukových vrstev Nimy Aghianiho a jemných vokálů Sary Bigdeli Shamloo. Koncert uvede dramaturg večera Jan Lichý.

Jessica Ekomane

V Berlíně usazená francouzská skladatelka a zvuková umělkyně Jessica Ekomane ve svých zvukových instalacích a kvadrofonních vystoupeních plně využívá psychoakustických vlastností lidského sluchu, kdy vzájemným působením harmonie s disonancí, rytmických a arytmických struktur a melodie s hlukem mění vnímání posluchače a vytváří extrémní zvukové krajiny. I když se Jessica Ekomane věnuje soundartu a hudbě obecně poměrně krátkou dobu, stihla vystavovat v mnoha významných institucích (Institute of Contemporary Art Newton v Sydney, S A V V Y Contemporary v Berlíně, KW Institute for Contemporary Art v Berlíně), vystupovala na řadě festivalů (Ars Electronica v rakouském Linci, Electronic Music Week v Šanghaji nebo CTM v Berlíně) a podílela se na zvukové instalaci pro německý pavilon na Mezinárodním bienále umění v Benátkách. Na podzim 2019 vydala své debutové album u Important Records.

Facebook
Soundcloud
Bandcamp

9T Antiope

Pro íránské experimentální duo 9T Antiope jsou charakteristické mnohovrstvé kompozice tvořené hutnou elektroakustickou hudbou Nimy Aghianiho a krystalicky jasným zpěvem Sary Bigdeli Shamloo. Duo se naplno věnuje hudební tvorbě od roku 2014, kdy vydalo debutové LP Syzgys. Od té doby má na svém kontě další čtyři LP včetně tří hudebními kritiky oceňovaných alb vydaných v rozpětí devíti měsíců v roce 2019. Duo představilo svou tvorbu na žánrově spřízněných hudebních festivalech jako jsou Sonic Acts v Amsterdamu (2019), CTM v Berlíně (2019) či Mutek v Barceloně (2018) a kromě volné tvorby se věnuje i skládání filmové a divadelní hudby. V Ostravě 9TAntiope představí album Nocebo a také zcela nové album Placebo.

Facebook
Soundcloud
Bandcamp

 

12

Jessica Ekomane (c) Camille Blake
9T Antiope (c) Ashkan Noroozkhani

Jan Lichý vystudoval v devadesátých letech japanologii na UK v Praze a Hokkaidské univerzitě v Sapporu a dlouhodobě se tomuto oboru profesně věnuje. V letech 1999 až 2001 působil jako koordinátor mezinárodních vztahů v prefektuře Gunma a do Japonska pravidelně cestuje i jako tlumočník a překladatel na volné noze. A právě spojení s Japonskem, jeho hudebními subkulturami a živou experimentální scénou zásadním způsobem formovalo jeho hudební rozhled. Jan Lichý vlastní rozsáhlou sbírku vinylových desek a až s vědeckou posedlostí sleduje vývoj na domácí i zahraniční hudební scéně s akcentem na experimentální elektroniku a hybridní hudební žánry na pomezí elektronické a soudobé vážné hudby.

Děkujeme Ministerstvu kultury ČR a Moravskoslezskému kraji za podporu.

Mediální partneři: Radio Wave, HIS Voice, Full Moon Magazine