Online sympozium:

Cena Jindřicha Chalupeckého 2020: Jury Weekend

Místo konání:
  1. PLATO, Porážková 26

Online přenos můžete sledovat zde:

1) Web ČT art

2) Facebooková událost

Celý program bude tlumočen do znakového a v případě anglických vstupů také do českého jazyka.

Galerie bude v neděli 6/12 veřejnosti uzavřena.

 

Symbolické vyvrcholení 31. ročníku Ceny Jindřicha Chalupeckého bude mít letos podobu celodenního sympozia, které živě z PLATO odvysílá ČT art na webových stránkách.

  1. Sympozium
  2. Program

Finalistky a finalisté Ceny Jindřicha Chalupeckého 2020 se rozhodli přistupovat k účasti v Ceně jako k příležitosti ke vzájemnému obohacení a sdílení rozdílných uměleckých přístupů, a vyjádřili přání o neudílení Ceny jednomu vítězi. Letos poprvé tedy nebude probíhat volba laureátky či laureáta, a namísto tradičního ceremoniálu udílení Ceny proběhne jednodenní oslava setkání výjimečných uměleckých osobností.

Finalisté během sympozia osobně okomentují svá díla vzniklá pro výstavu v PLATO a někteří uvedou živé akce v podobě performance či hudebních vystoupení. Součástí programu bude také diskuze s finalistkami a finalisty a zástupci mezinárodní poroty, komentovaná prohlídka výstavou Ceny Jindřicha Chalupeckého a výstavou zahraničních hostek Pauline Boudry a Renate Lorenz. S prací této umělecké dvojice se rovněž diváci budou moci seznámit v širších souvislostech – umělkyně ve spolupráci s kurátorkami berlínské instituce Neuer Berliner Kunstverein připravily výběr videí z nejstarší a největší německé sbírky videoartu Video-Forum. Selekce děl mezinárodně etablovaných umělkyň a umělců kontextualizuje nový choreograficko-performativní film Boudry a Lorenz (No) Time, který má v Ostravě premiéru. Během celého dne bude také možné shlédnout online autorská videa představená na výstavě.

Režie: Bohdan Bláhovec
Kamera: Michal Blecha, Ivan Svoboda
Zvuk: Jakub Černý
Moderátorky: Tereza Jindrová, Karina Kottová, Veronika Čechová
Produkce: Sára Davidová, Jakub Lerch
Účinkující: Jakub Choma, Vjera Borozan, João Laia, Pracovní skupina pro výzkum mimosmyslové estetiky (Matěj Pavlík, Jan Kolský, Peter Sit a Vojtěch Märc), Alma Lily Rayner, Anna Slama & Marek Delong, Xadrez, Jiří Žák, Marta Ebenová, Eliška Fajmonová, Klára Fleková, Magdalena Havlová, Anežka Heinzlová, Mariana Hradilková, Rebeka Maxová, Natálie Rajnišová, Marie Tučková
Streaming: ALL DV

Pořádá: Společnost Jindřicha Chalupeckého
Spolupořadatel: PLATO Ostrava
Online Jury Wekend vznikl ve spolupráci s ČT art a artyčok.tv.
Za finanční podporu děkujeme Ministerstvu kultury ČR.
Partner akce: Dolní oblast VÍTKOVICE

11 h
Zahájení programu s Terezou Jindrovou, kurátorkou Společnosti Jindřicha Chalupeckého a Markem Pokorným, ředitelem PLATO Ostrava

11.10 h
Komentovaná prohlídka výstavy Cena Jindřicha Chalupeckého 2020 s kurátorkami Veronikou Čechovou a Karinou Kottovou

12 h
Představení umělecké dvojice Anna Slama a Mark Delong

12.20 h
Představení umělce Jakuba Chomy

12.25 h
Performance Jakuba Chomy Gears Of Life

13 h
Představení uměleckého kolektivu Pracovní skupina pro výzkum mimosmyslové estetiky (Jan Kolský, Vojtěch Märc, Matěj Pavlík, Peter Sit)

13.20 h
Představení umělkyně Marie Tučkové

13.25 h
Performance Marie Tučkové Sis of Styxx
účinkují Marta Ebenová, Eliška Fajmonová, Klára Fleková, Magdalena Havlová, Anežka Heinzlová, Mariana Hradilková, Rebeka Maxová, Natálie Rajnišová, Marie Tučková

14 h
Představení umělkyně Almy Lily Rayner

14.15 h
Představení umělce Jiřího Žáka

14.30 h
Živý koncert hudebního dua XADREZ – Husam Abed a Cyril Kaplan

15 h
Představení zahraničních hostů výstavy Pauline Boudry a Renate Lorenz

15.15 h
Screening videí kontextualizující film zahraničních hostů výstavy Pauline Boudry a Renate Lorenz (No) Time z archivu n.b.k. Video–Forum (Anetta Mona Chişa / Lucia Tkáčová, Anna Daučíková, Sanja Iveković, Hajnal Németh, Lia Perjovschi, Ming Wong a Haegue Yang)

16.15 h
Odmítáme princip soutěže – diskuze s letošními finalistkami a finalisty Ceny Jindřicha Chalupeckého
Moderuje Tereza Jindrová.

17.45 h
Slavnostní zakončení programu