Kino intenzity online:

Mléčná dráha (Maďarsko, 2007)

Místo konání:
  1. PLATO, Porážková 26

76 min

Vstupné 65 Kč

Jako bonus ke vstupence získáváte přístup ke 300 filmům Edisonline po dobu 14 dnů (od 17/12 do 31/12).

Věnujte prosím pozornost instrukcím ke koupi vstupenky.

 

Mimořádná online projekce filmu ve výběru a s komentářem filmového kritika Aleše Stuchlého. Třetí, závěrečné kino cyklu Intenzity. Partnerem večera je Edisonline.

  1. Film
  2. Chci vstupenku
  3. Jak na to

Dílo, jehož podtitul zní „ambientní film“, sestává z deseti úchvatných statických záběrů bez hudby i dialogů. Melancholické i vtipné mikropříběhy, ohraničeny časoprostorem jediného dne, představují výjevy z každodenního života, ovšem díky své délce a hypnotizujícímu mixu reálných ruchů prostředí a rozličných terénních nahrávek nabírají nepokrytě meditativní rozměr.

Mezi klíčové znaky Mléčné dráhy patří bravurně rozehrávaná mizanscéna, důsledná distance kamery a precizní zvuková stopa rozepjatá v mantinelech ambientního žánru, jak jej v sedmdesátých letech definoval anglický skladatel a teoretik Brian Eno. Tím, co dělá Fliegaufův film skutečným blížencem ambientní hudby, je však jeho schopnost vyladit diváka na různé úrovně pozornosti a způsob, jakým autor nakládá s umístěním detailů uvnitř i vně svých „tableaux vivants“. Fliegaufových deset filmových haiku vás uchvátí jak v archetypálním temnu kinosálu, tak na multidisciplinárním území moderní galerie.

Film v roce 2007 zvítězil na prestižním festivalu ve švýcarském Locarnu v rámci sekce Concorso Cineasti del Presente (Filmaři dneška). Na festivalu Maďarský filmový týden snímek získal Zvláštní cenu poroty a další dvě ocenění v kategoriích Nejlepší kamera a Nejlepší zvuk.

Aleš Stuchlý

Experimentální / Poetický
Režie a scénář: Benedek Fliegauf
Kamera: Gergely Pohárnok
Hudba: Raptor's Kollektíva
Hrají: Barbara Balogh, Sándor Balogh, Danny Barnes, János Breckl, Barbara Thurzó

Filmový kritik a publicista Aleš Stuchlý (1981) vystudoval Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, obor filmová věda. Od roku 2009 je redaktorem Českého rozhlasu – Radia Wave, kde moderuje filmově kritický magazín Čelisti. Od roku 2015 pracuje ve společnosti Film Europe a zodpovídá za festivalové aktivity společnosti: Be2Can, Weird Europe, Scandi. V roce 2017 zasedal v porotě European Cinemas Label na festivalu v Locarnu, v porotě ceny ARAS a v porotě soutěže krátkých filmů na festivalu AFO Olomouc. Od roku 2019 pracuje jako Decision-maker a speaker pro filmový festival v Karlových Varech.

1) Bude to trochu složitější než obvykle, ovšem zakoupením vstupenky navíc získáváte přístup ke 300 filmům Edisonline pro dobu 14 dnů (od 17/12 do 31/12).

2) Převeďte na bankovní účet PLATO 115-2926620237/0100 částku 65 Kč. Do poznámky pro příjemce napište KINO a VAŠE PŘÍJMENÍ.

3) Napište nám na info@plato-ostrava.cz a my vám v den projekce pošleme přístupový link.

4) Tento link bude aktivní od 17/12 do 31/12.

Zakupte si vstupenku s předstihem, abychom Vám mohli poslat přístupový link včas. Počet kódů/voucherů máme omezený.

Jak si pustit dramaturgický úvod a film:

1) Je zapotřebí se registrovat na Edisonline. Zadejte e-mail a heslo a svou registraci potvrďte (není nutno vybírat žádný „balíček“).

2) Ve 20 hodin film uvede dramaturg večera a filmový kritik Aleš Stuchlý na tomto odkazu (aktivní od 17/12 od 20 h).

3) Následně si kliknětě na link, který jsme vám poslali po zaplacení vstupného. Zobrazí se vám stránka na Edisonline s vygenerovaným kódem/voucherem. Klikněte na „aktivovat“.

4) Po aktivaci si film můžete pustit zde, nebo si film vyhledejte na Edisonline ve vyhledavači (v pravém horním rohu).

Pěkný večer!

 

13