Hra:

Eurostředověká sága: Kostlivec

Místo konání:
  1. PLATO, Porážková 26

Termíny hry s umělci:

So 9/10/2021 v 10–18 h obsazeno

Ne 10/10/2021 v 10–18 h

So 16/10–Ne 17/10/2021 v 20–6 h (noční hra) obsazeno

Určeno pro max. čtyřčlenné skupiny

Zápisné:
100 Kč (zahrnuje občerstvení, bezednou kávu a herní materiál)

Registrační formulář
Závazná registrace do 19/9

Během každé akce se bude hrát jedna několikahodinová hra.

 

Fantasy hra. Role-playing game v prostředí výstavy Jana Boháče a Viktora Dedka.

Naši hru („role-playing game“) otevřeme pod vedením umělců celkem třikrát: dvakrát ve dne a jednou v noci pro zintenzivnění zážitku.

Jan Boháč a Viktor Dedek v roli vypravěčů, „pánů jeskyně“, provedou vlastním fantasy světem hráčské komunity a veřejnost, která hru zná nebo se o ni zajímá.

Prostředím hry se stane ruina lodi, kterou oba umělci připravili pro PLATO jako performativně-výstavní projekt Kostlivec: Druhý díl eurostředověké ságy.

Cesta příběhem eurostředověku, v němž se oba umělci opírají o estetiku středověku/fantasy unifikovanou institucí Evropské unie, může trvat i několik hodin nebo část dne či noci.

„Jsme dva umělci, kteří se snaží pracovat s touto hrou v kontextu umění a jejími možnostmi artikulovat současná témata. Ať už jde o témata společnosti lidské či nelidské. Sejdeme se v předem domluvený čas, postavy vytvoříme na místě a pak odehrajeme jedno dlouhé sezení.“
Jan Boháč a Viktor Dedek

Těšíme se na vaše příběhy.

Chcete si hru zahrát v jiném termínu?

  • Můžete, a to až do 2/1/2021, kdy výstava, tedy hrací prostředí, končí. Musíte však mít vlastní vypravěče.
  • Materiál ke hraní (sešity, psací potřeby, speciální mnohostěnné kostky) bude po celou dobu výstavy dostupný při vstupu do galerie.
  • Doporučujeme rezervaci, ideálně víkendů, předem na info@plato-ostrava.cz.
  • Přijít si zahrát mohou jak ostřílení hráči a hráčky, tak začátečníci. Na místě bude k dispozici základní návod a do hry rychle proniknete – stačí vymyslet příběh a postavy a vžít se do nich.

Co vlastně je a jak se hraje Dungeons and Dragons?

Tato americká hra na hrdiny („role-playing game“, „RPG“) ve stylu „pen and paper“ se hraje v menších skupinách osob pouze s papírem či sešitem, psací potřebou a speciální mnohostěnnou kostkou. Ze skupiny hráčů a hráček se zvolí osoba, která příběh předem připraví a ostatní hráče a hráčky jím provází. Na začátku hry uvede ostatní do situace a za pomocí otázek je staví před volbu. Vydají se spoluhráči na sever podél nebezpečně vyhlížejících skal, nebo na jih po pobřeží, které brzy čeká příliv? O osudu postav rozhoduje hod kostkou. Padne číslo menší než 9 a vyvázne postava z bitvy živá, nebo padne číslo větší a ztratí jeden ze životů? Cílem hry je nechat se vypravěčem dovést až na konec příběhu a po cestě se do svých postav a situace co možná nejvíce vžít (odtud ostatně název „role-playing game“). Taková cesta však může trvat i několik hodin nebo část dne či noci.

V praxi umělce Jana Boháče je klíčová tvůrčí spolupráce, spojení dramatických a sochařských forem a témata osudovosti, nouze a nejistoty. Často využívá metody kolektivního rozvíjení příběhů a spekulativních scénářů. Je absolventem Ateliéru sochařství na UMPRUM, kde od roku 2017 pokračuje v doktorském studiu. Je také profesionálním záchranářem na tísňové lince.

Viktor Dedek absolvoval v roce 2020 Ateliér sochařství na pražské UMPRUM. Stáž absolvoval na Universität für Angewandte Kunst ve Vídni a na Zürcher Hochschule der Künste v Curychu. Studoval také v ateliéru Tomáše Vaňka na pražské AVU a v ateliéru hostující umělkyně Marie de Brugerolle na UMPRUM. Ve své práci se kontinuálně věnuje provázanému vztahu těchto oblastí: herního světa, herního prostředí, umělecké instalace, performance, literatury, reality a fikce. Srovnává ekonomiku a politiku umění a herního světa a postavy umělce a hráče.

 
Montáž Jana Boháče a Viktora Dedka