Ostravská muzejní noc tuto sobotu

 

Na letošní Ostravské muzejní noci 2021 v PLATO symbolicky přejdeme ze starého do nového, z „Bauhausu“ do „jatek“. Koná se, po roční pauze, v sobotu 28/8 od 17 do 22 h.

Program jsme zasvětili rituálu symbolizujícímu proměnu, kterou my, galerie, procházíme. Příští rok nás čeká stěhování do trvalého sídla, rekonstruovaných bývalých městských jatek. Přechodovým obdobím se zabývá i náš celoroční cyklus výstav.

Můžete se těšit na aktivity a rituály nazvané Oltář obětin, Svlékání kůže, Rituál ohně, Rituál proměny a Oslava na zahradě, jimiž vás v každou celou (18 h, 19 h, 20 h a 21 h) provede Velký šaman.

Zveme vás především na Svlékání kůže ve 21 h! Tak jsme nazvali hlavní rituál, který společně s vámi, návštěvníky, podstoupíme.

V tomto vrcholném okamžiku večera společně spálíme oltář s obětinami a Velký šaman pronese proslov. Účinnost jeho mocných slov může podpořit zvukový doprovod vás, návštěvníků. Připravíme pro vás předměty ke chrastění, štěrkání, cinkání i bubnování, ale můžete vytáhnout i klíče… Následovat bude oslava – koncert skupiny Malamör, opékání na zahradě, jídlo, pití, zpěv, tanec.

Veganský nebo masový špekáček s chlebem na závěrečné opékání bude k prodeji v bistru PLATO Café.

 
Foto: Zuzana Šrámková, PLATO