„Bauhausovská“ dílna:

Řečnictví

Místo konání:
  1. PLATO, Porážková 26

Rezervace na info@plato-ostrava.cz nutná

Kapacita: 10 osob (15+)

Zápisné: 700 Kč, platba předem nutná

Jak se přihlásit:
Prosíme, rezervujte si místo do 2/10, poté vás vyzveme k platbě (po zaplacení bude rezervace závazná).

Bankovní spojení:
115-2926620237/0100
Do zprávy pro příjemce uveďte příjmení účastníka a datum dílny.

Program je vhodný i pro studenty žurnalistiky, pedagogiky, jazykovědních a dalších oborů, dále pedagogy a profese, ve kterých hraje veřejný projev důležitou roli.

 

Druhá z cyklu celodenních uměleckořemeslných dílen, které pořádáme u příležitosti 100. výročí založení umělecké školy Bauhaus.

Umíte říct to, co opravdu říct chcete, bez pocitu nejistoty? Vydrží vás někdo poslouchat? Jak odbourat bloky a stereotypy, které nám brání efektivně prezentovat a vést zdravou debatu? Expertka v řemesle rétoriky, zakladatelka pražské Školy rétoriky, nás provede technikou mluvení. Umělkyně – režisérka se zaměří na dialog a přenos informací.

Mistryně díla (řemeslnice): Renata Bulvová
Mistryně formy (umělkyně): Lucia Repašská

Program:

Dopolední blok Renaty Bulvové:

Jak porozumět sám sobě a tím i druhým? Umět při mluvení dýchat, nechat se vést svým hlasem, dobře artikulovat a používat tělo. To jsou čtyři prostory, na které si během semináře rétoriky sáhneme, a které nás přivedou na to, co řekl před 2 500 lety Cicero, že jen uvolněný člověk je skutečný tvůrce, a myšlenky ho napadají rychlostí blesku.

Odpolední blok Lucie Repašské:

Nacvičíme si mechanismy vedoucí k efektnímu získávání si pozornosti a probereme si úskalí procesu vyjádření osobního stanoviska. Práce bude vycházet z principů spontánní hry, storytellingu, doku-dramatu a autorského vyprávění a zároveň se dotkne otázky, za jakých podmínek a zda vůbec se dá provázat osobní svět řečníka se světem vnějším. Cílem je získání odvahy vykročit směrem k druhému.

Renata Bulvová je zakladatelkou a lektorkou pražské Školy rétoriky. Od založení školy v roce 2005 prošlo kurzy přes 2 500 lidí. Je absolventkou Katedry herectví, autorské tvorby a pedagogiky u prof. Ivana Vyskočila pražské DAMU.

Lucia Repašská, režisérka, umělecká šéfka brněnské experimentální platformy D’epog a pedagožka brněnské JAMU. Zabývá se fenoménem hereckého tréninku a experimentální scénickou tvorbou na půdorysu site-specific, činohry, intermédií a performance.

Bauhaus model: umění v dílně

V roce 100. výročí založení umělecké školy Bauhaus otevíráme speciální cyklus celodenních uměleckořemeslných dílen pro veřejnost. Čtyři dílny zaměřené na zpracování dřeva, řečnictví, šperkařství a písmomalířství vedou po vzoru Bauhausu vždy mistr formy (umělec) a mistr díla (řemeslník). Malá kapacita, intenzita, špičkoví lektoři.

So 21/9, 10–18 h, Zpracování dřeva
So 5/10, 10–18 h, Řečnictví
So 16/11, 10–18 h, Šperkařství
So 30/11, 10–18 h, Písmomalířství