„Bauhausovská“ dílna:

Šperkařství

  • obsazeno
Místo konání:
  1. PLATO, Porážková 26

Rezervace na info@plato-ostrava.cz nutná

Kapacita: 10 osob

Zápisné: 300 Kč, platba předem nutná

Příspěvek na materiál: 150 Kč

Jak se přihlásit:
Prosíme, rezervujte si místo do 13/11, poté vás vyzveme k platbě (po zaplacení bude rezervace závazná).

Bankovní spojení:
115-2926620237/0100
Do zprávy pro příjemce uveďte příjmení účastníka a datum dílny.

 

Třetí z cyklu celodenních uměleckořemeslných dílen, které pořádáme u příležitosti 100. výročí založení umělecké školy Bauhaus.

Výjimečný program pro ty, kteří se chtějí naučit něco nového nebo si procvičit svou manuální zručnost a zároveň ji propojit s kreativním přemýšlením. Co vše je možné použít k výrobě šperku? A co je možné šperkem vyjádřit? Jaký je jeho význam a symbolika, jeho možnosti a limity? S vystudovanou šperkařkou si vyzkoušíte šperkařské techniky a materiály. S designérkou, která se specializuje na současný autorský šperk, se zaměříte na tvorbu vlastního osobitého doplňku.

Mistryně díla (řemeslnice): Veronika Opavská
Mistryně formy (umělkyně): Kateřina Jirsová

Kateřina Jirsová studovala na AVU u Miloše Šejna a později na pražské UMPRUM v ateliéru Evy Eisler K. O. V. Koncept – Objekt – Význam. Ve své tvorbě mimo jiné zkoumá možnosti různých pro šperk často ne zcela typických materiálů jako je křída, textilie či sádra. Účastnila se několika samostatných i skupinových výstav u nás a v zahraničí.

Veronika Opavská je absolventkou Vysoké školy výtvarného umění v Bratislavě, kde studovala v ateliéru Kov a šperk. Věnuje se autorskému šperku a volnému umění. Jako výtvarnice překračuje hranice mezi malbou šperkem. Vyřezává obrazy a z odpadů, z odřezků malby tvoří šperky. Kdyby si před tímto experimentováním nepoložila otázku Proč?, nebylo by nic. Věnuje se také lektorským aktivitám, ve kterých je pro ni základem provokace k myšlení a úvahám o výtvarné kultuře a umění.

Bauhaus model: umění v dílně

V roce 100. výročí založení umělecké školy Bauhaus otevíráme speciální cyklus celodenních uměleckořemeslných dílen pro veřejnost. Čtyři dílny zaměřené na zpracování dřeva, řečnictví, šperkařství a písmomalířství vedou po vzoru Bauhausu vždy mistr formy (umělec) a mistr díla (řemeslník). Malá kapacita, intenzita, špičkoví lektoři.

So 21/9, 10–18 h, Zpracování dřeva
So 5/10, 10–18 h, Řečnictví
So 16/11, 10–18 h, Šperkařství
So 30/11, 10–18 h, Písmomalířství